FRA-ringdans

Jahapp, nu kan vi klart och tydligt räkna med att sommaren går åt skogen igen. För ett år sedan skulle FRA-lagen bara baxas igenom, till ackompanjemang av regeringsföreträdares upprepande av att de skulle ta ansvar och att vi medborgare inte förstod vad det handlar om. I praktiken så innebar detta att mer än ett halvårs praktisk politik hamnade i skuggan av kritiken mot hanteringen av FRA. Det var så illa och så fel då, och det är inte mer rätt nu.

Igår eftermiddagen försökte jag bl.a. få kommittén för Öppenhet att bifalla en motion om att riva upp FRA-lagen. Märkligt nog så fanns det många som nog gärna skulle göra detta, men samtidigt så ville man inte sätta denna skuta i gungning igen. Avslag med andra ord.

Samtidigt med detta lämnade lagrådet sitt yttrande angående FRA 2.0 som ska träda ikraft i höst. Smidigt som en hjord med elefanter i en porslinsbutik så väljer lagrådet att gå på tvärs mot flertalet tunga remissinstanser. JK, Rikspolisstyrelsen, Säpo, Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden, Sveriges advokatsamfund, Hovrätten över Skåne och Blekinge är några av de remissinstanser som har underkänt den fyndiga försvarsunderrättelsedomstolen. En hemlig domstol vars beslut inte kan överklagas. Jag ska inte just nu gå igenom de fel som hela FRA-spektaklet är behäftat med. En sak som däremot är viktig att understryka och som man kanske från regeringshåll borde ha haft i åtanke är effekten av allt detta.

Detta kommer upp på tapeten med ett EP-val runt hörnet. Vad blir det störst fokus på, tro? Ska vi sen klubba igenom detta llagom till semestern igen så ryker sannolikt all vila den kommande sommaren också. Vi hamnar dessutom i ett läger där denna stinkbomb briserar precis ett år innan nästa riksdagsval. Man kan lugnt konstatera att regeringen spelar Piratpartiet rätt i händerna när det gäller EP-valet och dessutom så förser man oppositionen med en massa onödig ammunition.

Redan som det är så har Centerpartiet en integritetsgloria som inte bara har falnat, utan den har slocknat helt och sedan trillat ner och satt sig som en fotboja på många av oss centerpartister.

Imorgon kommer öppenheten att debatteras här på partistämman, och det är kanske inte någon överraskning att motionen om att riva upp FRA-lagen måste lyftas på nytt. Vi har vid det här laget så mycket skit liggande i alla integritetshörn så att det inte längre spelar någon roll vilka övriga vackra integritetsformuleringar vi kläcker ur oss. Vem är det som tror på oss numera. För den som tvivlar så kan jag tipsa om att kolla i kommentarsfälten hos bloggande riksdagsledamöter så snart dessa skriver ett ord om integritetsfrågorna. Skulle för övrigt ha skrivit lite om den massiva kritik angående partiets hantering av integritetsfrågor som CUF riktar i en färsk rapport. Återkommer om denna.

I övrigt så kanske det inte vore fel att yrka på vissa andra integritetsstärkande åtgärder imorgon också. Det blir intressant att se vad stämman egentligen tycker och tänker i frågor som dessa.

Lagrådets yttrande

SvD:s ledarblogg

Andra intressanta bloggar om: , , , , , ,

8 Replies to “FRA-ringdans”

 1. Erik,
  Jag kan förstå din besvikelse, men jag tycker inte du ska avboka din semester. Förra sommaren blev förstörd för flera som arbetade med FRA-frågan eftersom det fanns ett hopp om att ett antal liberala riksdagsledamöter skulle stoppa/riva upp lagen, men jag tror det är helt kört denna gång. Jag tänker inte låta FRA-frågan förstöra ännu en sommar för mig.

 2. Pirat flaggan hissas än högre denna gång!

  När ska regeringen inse att ingen vill ha dessa lagar?

  Centern har inget att komma med som skulle få mig att NÅGONSIN rösta på er eller något annat parti än just piratpartiet…hoppas det ger er en tanke ställare då ni har röstat igenom två lagar som är så vidriga att det sakanas motstycke!

 3. Xerxes:
  Det är din demokratiska rättighet att rösta på vilket parti du vill. Jag kan lova dig att jag har fått mig långt mycket fler än en tankeställare av att Centerpartiet har röstat som dom har gjort.

  Eriks senaste blogpost..På knappnytt…..

 4. Apropå skit som ligger i hörn…

  Det lär finnas en hel del dynga att gräva fram från FRA:s moderna historia. Det cirkulerar en rad uppgifter på landets redaktioner som emanerar från underrättelsesfären. Kanske har vi nya avslöjanden att vänta.

  Här har centern åtminstone drivit frågan om en sanningskommission, vilket är hedervärt. Tyvärr har ni än så länge inte fått gehör av era vänner i alliansen. Men om trycket blir tillräckligt starkt, så tror jag att Reinfeldt och Tolgfors måste vika sig.

 5. Jag håller tummarna för dig och de goda krafter som finns kvar i C.
  Så här utifrån sett ter sig ju partiledaren Maud som den största belastningen. då tänker jag inte enbart på integritetsfrågorna FRA/IPRED osv, utan även på att hon i mina ögon dragit partiet så långt högerut att ni tappat många, många väljare som trodde sig stödja ett socialliberalt parti med folkbildnings- och folkrörelsebakgrund, men ändå alltid haft individen i fokus.

  Som bekant är ovan beskrivna tidigare sidor hos C mig kära, även om jag nu råkar stå ytterligare några snäpp vänster.

  Jag är djupt bekymrad över den resa er partiledning utsatt partiet för.

  Anders Widéns senaste blogpost..Stora fiktiva pengar och små verkliga

 6. Jag funderar på att trycka upp en t-shirt med Annie Johansson och Federley på. Texten ska lyda ”Det är vi som förstör ditt sommarlov”.

 7. Kommer verkligen FRA-beslutet att tas före sommaren? FöU har väl lyckats förskjuta tidplanen, eftersom de inte anser sig hinna behandla ärendet före sommaruppehållet? Detta pga EU-valet. Så har i alla fall Staffan Danielsson m.fl. uttryckt saken. Se även denna artikel i Ny Teknik:

  ”Riksdagen väntas debattera förslagen under september och oktober i höst.”

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.