Storebrors välsignelse

Gästbloggning av Calle Jonsson – Centerpartist

När han vaknade på morgonen visste han att den här dagen skulle bli bra. Det var morgondagen som oroade lite.

Efter dusch, rakning och en snabb frukost satte han sig i bilen och åkte till jobbet. Parkerade på det vanliga stället, gick de knappa två hundra meterna till kontoret, tog hissen upp, knappade in koden på dörren och gick in. Krängde av sig jackan och slängde den på besöksstolen. Sedan slog han igång datorn.

Medan datorn startade upp gick han till automaten och hämtade dagens första kopp kaffe. Tillbaka in på kontoret. Kollade mejlen och svarade pliktskyldigt på de som verkade viktiga. Sedan surfade han ut på nätet.

Han hade alltid haft en förkärlek till naturen, men inte tidigare vågat sig ut i vildmarken. Till helgen skulle det dock bli av på riktigt.

Han hade hittat en sajt som tipsade om trygga vildmarksupplevelser, och fastnat för ett stycke urskog på gränsen mellan Ångermanland och Medelpad. Det var dit han skulle bege sig – nu när det var säkert.

Förut hade han varit tvungen att försäkra sig om att det fanns täckning på mobilen. Det hade begränsat honom. Men nu behövde han inte vara orolig om signalstyrkan gick under tre sträck på displayen.

Sedan kamerorna kommit upp runt om i skogen var risken att gå vilse lika med noll. Och skulle man ändå lyckas med det så var man lätt att hitta. Även om man inte gjort operationen än.

Kamerorna fungerade så pass bra att ingen hade varit vilse längre än ett par timmar innan hjälp skickades ut. ”Vilken ynnest”, tänkte han.

Det blev inte så mycket mer gjort på kontoret den dagen. Han fiskade upp jackan från stolen och gick.

Det blev en runda på stan. Handlade lite mat och kollade i skyltfönster i en timme. Sedan satte han sig i bilen och for hem.

Väl hemma satte han sig vid datorn.

Hans minne hade blivit sämre på sista tiden och då var Dagboken ett bra hjälpmedel att friska upp det med.

Det var faktiskt helt otroligt bra hur staten hade ordnat det. ”Vilken service, hur skulle jag klara mig utan Dagboken”, tänkte han.

Staten hade ordnat så att alla kunde gå in och kolla vad de haft för sig under dagen. Och hade man besvär med att hitta igen sina förehavanden så var det bara att mejla supporten – de hade koll på allt.

Men han hade inga bekymmer att hitta igen sig själv. Efter ett par klick kunde han konstatera att han filmats av 201 kameror, och tyckte själv att han såg ganska bra ut i den där blå jackan. Han hade betalat 123,50 för maten på affären, kommit till kontoret klockan 8.04 och gått hem klockan 16.37.

Leendet blev dock lite blekare då han upptäckte att han fått fortkörningsböter. Han hade avverkat sträckan mellan kamera 19 på E4:an och kamera 362 vid infarten till radhuslängan på 16 minuter. Det var en och en halv minut for fort och innebar 900 kronor i böter. Smidigt nog kunde han betala böterna direkt via Dagboken. Servicen gick det inte att klaga på.

Lite oroligt kändes det ändå när han gick till sängs den kvällen. För i morgon var det hans tur att få det gjort.

Några kamrater hade redan fixat det. De hade inte tyckt att det gjort särskilt ont, men det hade tagit några dagar att vänja sig.

Morgonen kom och det var fixat på några minuter – och han som hade oroat sig så. Nu kände han sig som en riktig medborgare.

Även om chipet i nacken skavde lite, så visste han att han var trygg.

Andra intressanta bloggar om: , ,

9 Replies to “Storebrors välsignelse”

 1. Hemska tanke, med en sån övervakning och fel regering skulle det kunna gå väääääldigt fel.

 2. Vilken saga. Samma sorts skrämseltaktik som när folk viftar med boken 1984. Löjligt och tramsigt.

 3. Inte alls men du gör dig en otjänst om dina argument hämtar kraft i ovanstående grova och orealistiska scenarior.

 4. Skönlitterärt låter ändå som om någon form av intelligens ligger bakom ”skapelsen” Saga är troligen en bättre benämning. Du borde inte låna ut din blogg till sådant.

 5. @Fredrik:

  Det är en fullt tänkbar händelse utveckling, med de skrivningar i lagtext, som nu föreligger.

  Som ett bra och konkret exempel, är skrivningen ”lagenligt innehåll” till Telekompaketet.
  Det är internetoperatören tillsammans med tillsynsmyndigheten och intressegrupper, som avgör vad det är.
  Därefter är det upp till internetoperatören, att se till att *ditt innehåll* följer lagen.
  För att kunna avgöra vad som är ”lagenligt innehåll”, blir därmed internetoperatören tvingad till, att läsa igenom all din kommunikation.
  Vilka webbplatser du besöker, mail, vilket protokoll du använder.
  Vilken/vilka applikationer du använder, när samma applikation (torrent), kan användas för fullt lagenlig fildelning.

  Enklaste utvägen för internetoperatören, blir att låsa ned nätet.
  Du får sedan ”abonnera på de tjänster”, som erbjuds som ett paketerbjudande.

  Jens Os senaste blogpost..Det som sades om “lawful content” sades inte

 6. Telekompaketet har ingenting med en sjuklig form av kameraövervakning att göra. Ingen kan väl tro att våra skogar skulle översållas av kameror i var och varannan grantopp?

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.