FRA-motåtgärder

Jag skulle bli fantastiskt besviken på, i första hand, mina partikamrater i Centerpartiet om de vid nästa veckas votering om FRA-lagens införande visar att de stöder förslaget. Det rimmar ytterst illa med det budskap som partiet med min och andras hjälp förmedlade till väljarna inför förra riksdagsvalet. Om det är på detta vis som sake och ting ska fungera så föreslår jag att man radikalt skriver om diverse delar av partiprogrammet och även att man omedelbart städar bort de gyllene fraser på hemsidan som man egentligen inte alls står för. Det är ett svek mot väljarkåren och mot alla vanliga medborgare som saknar motstycke. Vill man införa skit i vardagen för gemene man så kan man baske mig meddela det i förväg.

En sak som man ser hur förespråkare rapar till leda är att det ju inte är svenska medborgare som ska övervakas. De som hävdar detta innehar inte ens de mest basala kunskaper om hur det fungerar tekniskt. Vidare så ska det enligt vissa politiker inte alls handla om massavlyssning. Hur man ens kan påstå detta (om man bara har skummat igenom underlag) är en gåta för mig. Att filtrera all trafik som når/passerar landets gränser (i stort sett all trafik) och sortera ut mail och annat som uppfyller vissa kriterier är inget annat än oförfalskad avlyssning. Punkt slut. Om jag skickar ett skämt om Bin Ladin i ett mail som även innehåller annan information till en god vän så fastnar detta mail i filtret och det kommer givetvis sedan att kontrolleras. Har jag då inte utsatts för avlyssning?

Genom att förändra lagstiftningen på detta vis så sätter man givetvis ett skarpladdat vapen i händerna på vissa, helt utan garantier för vem som i framtiden får ta hand om vapnet. Det är ett vapen, riktat mot medborgarna, som precis lika gärna kan explodera rätt upp i ansiktet på de nuvarande lagstiftarna i en framtid som inte alls behöver vara så särskilt långt borta.

Informationen ska även kunna vidarebefordras till främmande makt såvitt jag förstår. Skulle inte det kunna kringskära svenska medborgares frihet att röra sig ute i världen? Just denna tes gör att förslagets uppenbara självgång, utan att man kan identifiera en svensk, drivande motor i det kanske kan härleds till t.ex. USA. USA är ju på god väg att bli övervakningens och integritetsintrångens förlovade land och tydligen så anser vissa politiker att vi ska färdas i samma riktning.

Fler och fler bloggare skriver om olika metoder för att motverka massavlyssningen om lagen klubbas igenom. Det handlar om Tor, kryptering, att fylla mail och hemsidor/bloggar med textmassor som i rimlighetens namn ska få FRA:s utrustning att slå extatiska volter och givetvis en hel del andra förslag. Det senaste och mest tekniska uppslaget kommer från Onsdag som skriver om ”Den elektroniske terroristen”.

Onsdag har skrivit ett python-script som, när det aktiveras, sätter igång att spy ur sig sökningar, besök och länkningar. Detta helt enkelt eftersom det är just sådant smaskigt som FRA verkligen vill hugga tänderna i. Syftet är naturligtvis att omöjliggöra den massavlyssning som man från regeringshåll vill att FRA ska syssla med.

Om nu vanliga svenskar kan ägna sig åt sådant som allt detta så undrar man ju fort om det inte är extremt sannolikt att terrorister redan ägnar sig åt detta. Jag sätter en stor slant på att så är fallet. Det märkliga som regeringen då har lyckats åstadkomma är att terroristerna i ett sådant läge med största säkerhet lyckas gömma sig bland alla vanliga svenskar på ett ytterst effektivt sätt. Vore det så smart?

Nej, jag är inte terrorist och jag ägnar mig inte åt att skapa någon form av yttre hot mot Sverige. Mitt mjöl är alltså rent ur FRA-synpunkt. Oavsett det så är det mitt eget förbannad mjöl och jag bakar vilken privat kaka jag vill på det mjölet. Om jag misstänks för brott så accepterar jag att bli avlyssnad och övervakad. Jag accepterar det däremot INTE p.g.a. att jag är svensk och p.g.a. att våra politiker sviker oss väljare. Jag kommer garanterat, trots mitt rena mjöl, att göra allt som står i min makt för att dölja innehållet i mina mail och liknande. Så är det bara.

Från Bloggen Bent och Rick Falkvinge så kommer det ett mycket gott förslag på insats innan FRA-lagen är ett faktum. Jag önskar verkligen att jag hade en möjlighet att närvara, eftersom den manifestationen sannolikt kan bli en av de som kommer att minnas under mycket lång tid framöver. Tanken är att så många som möjligt ska dyka upp vid mynttorget, utanför riksdagshuset och överallt där riksdagens ledamöter tar sig fram för att komma in i riksdagen. En massiv spontan folksamling utan talare och utan ledare som bara finns där som en markering är en lysande idé. Effektivt vore även om alla bar hörselkåpor, hörlurar eller liknande för att markera konceptet ”avlyssning”. Inte ens den mest inbitne kan då hävda att det skulle kunna handla om en demonstration. Å andra sidan så vore det kanske i FRA-lagens anda att det hela urartade till massarresteringar. En svensk version av himmelska fridens torg eller annan fredlig symbol för missnöje, helt enkelt.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Länk till intressant.se