Piratpartistisk valaktivism???

Att Piratpartiet har engagerade medlemmar och driver viktiga frågor råder det inget tvivel om. Vad som däremot är lite nytt är att man roar sig med en smula huliganism, och att man dessutom fiffigt nog sett till att lämna sitt bomärke som bevis.

Centerpartiet i Härnösand har hyrt en lokal vid Stora Torget som fungerar som både central samlingspunkt och som valstuga. På grund av försenade fasadarbeten så skyms dock lokalen just nu av en byggnadsställning samt ett plank som ska förhindra folk från att klättra upp i ställningen.

På planket, direkt utanför vårt skyltfönster, sattes häromdagen 3 laminerade valaffischer samt två vanliga upp. Inte alldeles elegant, och definitivt inte lika bra som om vi hade haft skyltfönstret synligt. Det fungerar dock hjälpligt.

Nu har lokala piratpartister i Härnösand roat sig med en smula ”aktivism”. Under kvällen/natten så har man nämligen slitit ner/förstört två av de inplastade affischerna och av de två vanliga affischerna saknas spår. På den enda återstående, inplastade affischen har man sedan fäst två st. pirataffischer med texten ”Vi bygger kunskapssamhället”.

Om lokala piratpartister har tänkt att vi ska bedriva valrörelsen genom att riva ner alt. klistra över varandras affischer så har man problem. För det första så tror jag inte att man plockar några sympatier på det sättet och för det andra så antar jag att de etablerade riksdagspartierna har en större kassa som kan användas för att trycka fler och större affischer.

I detta ögonblick så vet vi dock så mycket som att lokala piratpartistiska aktivister i Härnösand har en del gemensamt med syndikalister, anarkister och andra trevliga aktivister. Snyggt jobbat! Vi får utgå ifrån att detta inte är ett utslag av rekommendationer från Piratpartiet.

Andra intressanta bloggar om: , , , , ,

14 Replies to “Piratpartistisk valaktivism???”

 1. Detta är givetvis ingenting som PP vill att våra aktivister ska göra och jag blir väldigt ledsen av att höra att det hänt.

  /Ella Brodin, Piratpartiet

 2. Hej!

  Det är naturligtvis inte något utslag av rekommendationer från partiet, vi har däremot direktiv som talar precis tvärt emot att göra sådant!
  Det är naturligtvis bedrövligt ett sådant händer, ser du som centerpartist detta hända får du absolut påpeka att man definitivt inte får göra sådär – det gäller all aktivism från alla partier tycker jag.

  Markus ”LAKE” Berglund:

  Eftersom det strider mot våra regler för hur kampanjande ska utföras så funkar det inte riktigt så, tre medlemmar kan inte ändra precis allt i partiet – den regeln finns för att partiet ska behöva vara effektivt utan att hela tiden fråga om lov från partitoppen

 3. Helt givet så tror jag inte att det är sanktionerat av PP att agera såhär. Sen återstår givetvis att se om det kommer att bli det sättet som lokala pirater i Härnösand i fortsättningen agerar.

 4. Hej!
  Om det är så att det är piratpartister som rivit ner era valaffischer, så vill jag å partiets vägnar be om ursäkt. Vi vill naturligtvis inte att det ska gå till så, utan uppmanar våra aktivister att visa hänsyn när de sätter upp valaffischer.

  Om det skulle bli fler problem får ni gärna kontakta mig.

  Mvh,
  Anna

 5. Nu är det dock så att det där inte är sant.

  Igår lördag 15:e augusti hade vi piratfika i härnösand, som valkretsledare var jag upp från sundsvall och hälsade på.

  Efter fikat affischerade vi, och mycket riktigt på de två ställen vid torget som du nämner.

  Vi satte inte över någon enda affich och vi rev inte ner någon heller. Eftersom vi i Piratpartiet har lite intern tävling om aktivism har vi dessutom foton på exakt hur det såg ut när vi var färdiga och jag kan maila dessa till dig.

  Mvh

  /Jan-Olof Flink

 6. Det verkar alltså kunna vara så att någon annan, antingen missriktad piratsympatisör, eller kanske troligare någon med helt andra sympatier, har kommit dit senare och förstört affischerna?

 7. @Rickard,

  Eftersom denne någon måste ha slitit ner våra affischer från den röda reklampelaren mitt emot planket för att flytta dem och sätta upp dem över Centerpartiets har jag svårt att tro att det är en piratsympatisör som skulle gjort det.

  Mvh

  /Jan-Olof

 8. Anna Troberg:
  Som jag skrev tidigare så tror jag inte att det skulle vara någon policy som ligger bakom det hela. Därför så är ursäkten i sig onödig. 🙂

  Jan-Olof Flink:
  Om vi nu ska ägna oss åt att bevisa det ena eller andra så har en av mina partikamrater filmat hur det såg ut när han kom till lokalen. Menar du att den filmen då inte är sann??? Med våra affischer nedrivna samt era placerade över den enda av våra som satt kvar så pekar det hela såklart i er riktning. En annan sak är att man ju kan fråga sig om det är så klokt att sätta sina valaffischer utanpå något annat partis vallokal. Ska ni ha någon valstuga i Västernorrland? Är det då ok om vi sätter upp våra affischer på er valstuga?

  Som övrig info så kan jag meddela att vanlig valaffischering är tillåten i Härnösand fr.o.m. den 21/8 (lite osäker på om det kanske är den 20:e). Det vi gjorde var att pryda den yta som tillfälligt skymmer vårt skyltfönster.

 9. Markus:
  Det har inte funnits något sådant infomöte, mig veterligen. Det regleras via den lokala ordningsstadgan i olika kommuner. Hos oss har beslutet tagits (om jag nu inte missminner mig) av samhällsförvaltningen. Med andra ord så är det information som man själv måste ta fram.

 10. Erik innan du häver ur dig sådana här saker borde du veta bättre. Bara för att det var Piratpartiets affischer på er affisch så anklagar du oss. Visst ligger det nära tillhands, men jag tror inte att någon är så dum att man gör på detta vis om man inte har för avsikt att misskreditera någon. Och utan faktiska bevis på vem som gjort vad skall man inte anklaga någon. Jag skulle kunna anklaga Centerpartister för att gjort detta just för att misskreditera Piratpartiet, men det tänker jag inte göra.
  Du ser det går att vrida och vända på det så att det passar en själv. Jag beklagar att det finns dom som vill förstöra, men det var väl väntat. Förra valet så var det ett ”parti” som var ute och klistrade över reklamaffischer med sitt eget namn här i Stockholm, troligen på fler platser i landet…

 11. Anders S:
  Innan jag ”häver ur mig” sådana här saker???

  Om du vill så kan vi absolut ta en till vända med diskussion kring detta, vilket inkluderar att jag postar bilder o.s.v. Annars så kan vi göra så som redan gjorts med övriga, inkl. de lokala representanterna, och gräva ner stridsyxan. Det valet är helt och hållet ditt. Om du har läst inlägget så kanske du noterade den allra sista meningen.

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.