Centerpartistiska integritetsvänner

Inom Centerpartiet finns ett mycket stort antal människor som verkligen bryr sig om frihetliga värderingar och den rätt till personlig integritet som borde vara helt självklar.

Det finns också ett stort antal riksdagskandidater som utan tvekan vill ta strid för dessa frågor. Egentligen så borde det vara självklart för alla i ett liberalt parti att ta denna fight, men tyvärr så har dessa frågor tagit stryk i ett allmänt kompromissande. Vi har inte råd med mer av den varan. Uppmaningen är att man ska kryssa någon av de kandidater som står listade på CenterUppropet.se om man vill lyfta frågor som dessa. Frågan är vilket som är mest sannolikt, att en av dessa kandidater kommer in i riksdagen eller att Piratpartiet gör det. Även om jag anser att PP har gjort ett bra jobb, och även att de faktiskt behövs så tror jag faktiskt mer på det förstnämnda alternativet. Som en liten parentes kanske man kan nämna att det skulle bli många, många integritetsvänner i riksdagen om alla piratpartister skulle välja att ta en center-valsedel och kryssa en integritetsvän. Möjligen så skulle det t.o.m. leda till att andelen personvalskryssade integritetsvänner skulle bli enormt stort. Ingen av de listade är idag riksdagskandidater, varför ingen av dom kan hållas ansvariga för t.ex. FRA-debaklet. Man skulle kunna se det som att Piratpartiet skulle ”kapa” Centerpartiet genom att göra detta till sin strategi. Frågan är nu bara vilket som är viktigast för piratpartister i hela landet. Att PP kommer in i riksdagen (med risk för att detta slår slint helt) eller att man får in folk som verkligen bryr sig om dessa frågor. Prestige eller saklig politik, alltså.

Känner du att ditt namn saknas, så går det bra att meddela dig till mig via mail eller via kontaktformuläret. Det går självklart att göra detsamma även på CenterUppropet.se.

Magnus Persson har gjort ett storartat jobb med att sammanställa denna lista.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , ,

32 Replies to “Centerpartistiska integritetsvänner”

 1. Vad hjälper det att få in en centerpartist eller två som verkligen brinner för frågorna om dessa ändå nästan garanterat blir överkörda av sin egen partiledning, och om de inte blir det garanterat blir det av alliansen?
  Och om de ändå på något sätt klarar av att hålla stånd blir det utkvitterade från omröstningarna, mobbade och nedflyttade till possitioner där de inte vill vara kvar.
  Vi har sett detta förr, gång på gång, och vi lär se det igen.
  Vi har sett ett centerupprop som ignorerats. Vi har sett ett öppenhetsmanifest som stoppats in någonstanns där solen inte skiner. Vi har sett centern vika sig igen och igen och igen i nästan allt som de säger sig kämpa för.

 2. Grå:
  jag förstår hur du känner det, men ändå inte. Vad tror du händer om 5 eller 10 centerpartistiska integritetsvänner blir inröstade i riksdagen? Jag tycker dessutom att det är lite förmätet att du pekar på att ingen av oss skulle gå att lita på. Det du gör är att försöka förminska alla som värnar integriteten, förutom de som har valt att gå över till PP. Jag tror att vi gör oklokt i att sätta saker och ting på sin spets i det fallet. Vi behöver INTE en spricka bland oss som värnar den personliga integriteten. Vi behöver däremot samarbeta desto mer, eller hur?

 3. För mig blir det C i kommun och landsting åtminstone.

  Måste bara rösta PP i riksdagen — där har C helt enkelt inte förtjänat rösten — jag kan bara inte liksom.. ”Aldrig mer Alliansen” skriker det i hela kroppen. (Fast det där går ju över när åren går och grodorna kokar.. det fattar jag också.)

  Tack för tips om Centeruppropet, det ska jag kolla! Valpejl.se är rätt bra också, där kan man se vilka som dessutom är motståndare till sexköpslagen. Finns någon sån i Stockholm blir det ett garanterat kryss. (Typ en ”Oscar Fredriksson” hörde jag nåt om).

  Stort lycka till, Erik!!!

 4. Kan du utveckla vad du menar med ”med risk för att detta slår slint helt?”

  För övrigt: Ja, om man siktar på att öka integritetstänket i riksdagen en smula kan det vara något. Om man vill göra en långsiktig satsning på något mer rejält stödjer man Piratpartiet det här valet så att de kommer in i nästa eller nästnästa.

 5. Cvenne:
  Oscar Fredriksson är en mycket, mycket bra kandidat som både varit med i CenterUppropet.se och som även har framträtt som talare vid bl.a. Freedom Not Fear.

 6. Det är helt rätt att det inte går att lita på er. Period. Det gäller övriga riksdagspartier också, ni har allihopa förverkat ert förtroende. Partipiska, regeringsduglighet, blockkompromisser, etc ad nauseum. Alla försök att framstå som uppriktiga integritetsvänner efter vad som röstats igenom är bara skrattretande.

  Därför blir det PP i samtliga val tills de inte behövs längre.

 7. Magnus:
  Om Piratpartiet inte kommer in samtidigt som man har satsat allt krut på just detta så finns det en risk att Riksdagen blir kliniskt ren från folk som värnar den personliga integriteten. Då har vi att se fram emot minst fyra år med ett styre som visar ett begränsat intresse för dessa frågor. Är det med detta i åtanke värt att köra för att PP ska komma in i Riksdagen nästa eller näst-nästa mandatperiod? Då handlar det om partiet framför de riktiga frågorna, eller hur?

 8. Gunnar:
  Nu vet jag inte riktigt hur jag ska tolka dig. Är det på ett personligt plan du inte litar på de av oss som värnar den personliga integriteten? Eller menar du att det går att lita på oss så snart vi överger de befintliga riksdagspartierna? Om du menar det senare så måste jag ställa frågan till dig om NÄR du då anser att dessa inte behövs längre? De partierna blir ju isåfall helt dränerade på folk med våra åsikter? Du får hemskt gärna önska dig en total majoritet i Riksdagen för PP, men då är det nog bäst att PP också utarbetar en politik som spänner över alla frågor som rör samhället.

 9. Många litade på Federley och Johansson. Det gick jättedåligt, på grund av att Centerpartiets ledning är integritetsmässigt onda (eller kanske snarare för att de kompromissat bort nästan alla sina egna åsikter för möjligheten att sitta i regering med Allianspartierna). För övrigt: vore det inte bättre att rösta på MP eller V, vars ledningar åtminstone förstått frågorna och eventuellt skulle tycka de var viktiga när de förhandlar med S (istället för C, som definitivt inte tycker de är viktiga när de förhandlar med resten av Alliansen)?

 10. Calandrella:
  Du sätter nu fingret på ytterligare ett problem. Vi som är liberaler ska alltså hellre rösta emot vår politiska ideologi än att försöka rätta till de brister som uppenbarligen finns i vårt parti idag? Ett tydligt mandat från väljarna som sätter ett antal starka integritetsvänner på plats i riksdagshuset innebär helt naturligt att partiet måste kantra i rätt riktning. Alternativet som går ut på att ge upp är knappast ett alternativ. Den dag jag är absolut beredd att ge upp denna fight inom partiet så ska jag reflektera över om jag borde vara piratpartist istället. Det är möjligt att jag en vacker dag landar i den slutsatsen, men inte förrän jag känner att jag har uttömt mina möjligheter att påverka i rätt riktning.

  När det sen gäller V och MP så har de att förhandla i dessa frågor med S. Vi pratar om samma S som faktiskt drev på för att datalagringsdirektivet skulle bli verklighet inom EU. Vad får dig att tro att dessa två partier säger nej till datalagringsdirektivet om de rödgröna skulle vinna valet? De kommer också att tvingas kompromissa.

 11. Ja du Erik. Fortsätter du att rösta för hopjerke-centern så kommer det också att fortsättningvis bli hopjerke-beslut, som går emot vad du och andra integritets-vänner inom Alliansen egentligen tycker och tänker.

  Det behövs någon utifrån, som Piratpartiet, som sätter eld i baken på alliansens partistrateger, för först då kan de börja att ske förändringar. Alltså när det börjar att brinna i den egna ändan.

  Det finns ju alltid möjlighet för dig att rösta på (c) i nästkommande val, ifall alliansen lärt sig något från det nuvarande. Alltså att man tappar många röster på att strunta i demokratifrågorna.

  I annat fall, om 10-30 år!?, till så kommer det att gå till ”the hard way”, och alla vi, de som överlever, kommer att få betala ett dyrt pris.

  Nu finns chansen att tillse att historien inte upprepar sig.

 12. Steelneck:
  Det finns andra som är beredda att föra den fighten till fullo.

  Dennis:
  Det jag menar är att Piratpartiets existens i sig borde sätta eld i baken på strategerna, och då i synnerhet när det uppenbart finns folk inom t.ex. Centerpartiet som uppenbarligen liger väldigt nära PP i de allra flesta frågorna. Att däremot se fram emot ytterligare fyra är av samma sak känns mindre lockande. Jag har en rak fråga till dig, som jag inte hittat info om. Hur ställer sig PP till inrättandet av en författningsdomstol? Finns det i något partiprogram?

 13. Inrättandet av en författningsdomstol är en naturlig del av reformeringen av våra demokratiska instutioner.

  Frågan är inte huruvida vi skall införa någon form av författningsdomstol, utan snarare när!?

  Skall vi fortsätta med att ha demokrati som statskick så är en ”författningsdomstol”, eller vad man väljer att kalla den för, en absolut nödvändighet.

  Vid Piratpartiets årsmöte i april röstades det om införandet av en svensk författningsdomstol, 65% röstade för:
  http://vbulletin.piratpartiet.se/showthread.php?t=25782

  Läs mer här, där Christan och många andra initierade kommentatörer diskuterar en författningsdomstol?
  http://christianengstrom.wordpress.com/2010/05/16/behover-sverige-en-forfattningsdomstol/

  Om inte annat så kommer en författningsdomstol att tillkomma efter ”the hard way”.

 14. Dennis:
  Gött mos. Ytterligare en sak jag är överens med PP om då. Liter dock inte på ”The hard way”. Det innebär ju att den skulle tillkomma när det redan är för sent.

 15. Tack för tips Erik (angående Oscar)! Har kollat på valpejl.se, och han verkar bra! Jag ser dock också avskaffandet av sexköpslagen som en viktig fråga (japp, det handlar om sexarbetarnas rättigheter, en marginaliserad och diskriminerad grupp för vilken vi måste stärka ställning och villkor) – så det blir kryss för en begåvad herre vid namn Tobias Gillberg istället 🙂

  Återigen Erik, lycka till imorgon — vi måste ju hålla tummarna för dig!

 16. Oldtimer:
  Så även om alla PP:s frågor till slit vinner gehör och PP går i graven p.g.a. att man blivit överflödiga så kommer du att vara PP trogen?

  Cvenne:
  Tackar så mycket. Jag kommer att hålla tummarna för oss allihopa. 🙂

 17. Det finns ingenting som talar för att en röst på Centern är annat än en röst på fortsatt utveckling mot övervakningsstaten. C:s partiledning har väldigt tydligt markerat att man inte ens på pappret längre bryr sig om integriteten. När skrev Annie eller Federley sist ett blogginlägg om integriteten?
  Enda möjliga sättet att få till förändring är via PP, som det ser ut idag. En röst på C ger legitimitet till fortsatt och utökad övervakning.

 18. ConnyT:
  Möjligen kan du ha en poäng om man inte använder sitt personvalskryss. Det är just detta som är min poäng, kryssa in de som värnar den personliga integriteten så har vi möjlighet att få ett stort antal människor som verkligen står upp för dessa saker.

 19. @Erik:
  Tyvärr låter det extremt osannolikt att så många integritetsvänner skulle kryssas in så att det skulle ha någon effekt alls. Sedan låter det kanske lika osannolikt att PP kommer in i riksdagen. Känner mig rätt uppgiven. Det är nog bara att konstatera att de allra flesta inte alls bryr sig om rättssäkerhet och personlig integritet. Inte ens public service har tagit upp frågan med riksdagspartierna över huvud taget (vad jag har sett). Dom hade en genomgång på Aktuellt för någon vecka sedan om viktiga frågor som INTE kommit fram i debatten, inte ens där nämndes dessa frågor… Det är inte utan att jag börjar fundera om det är något fel på mig som känner starkt att utvecklingen nu är åt skogen…

 20. ConnyT:
  Nu börjar du låta som jag känt mig emellanåt. En sak är i alla fall helt säker, och det är att vi aldrig får ge upp i dessa frågor. För vår, och våra barns skull så måste vi vara beredda att ta fighten för ett fritt samhälle där staten inte hela tiden ska hålla ett vakande öga på vad vi gör, tycker, tänker och säger.

  Det må kännas osannolikt att tillräckligt många integritetsvärnande centerpartister kryssas in, men om EN blir inkryssad så är det en mer än idag. Om fler än en blir inkryssad så kan det göra en oändlig skillnad när riksdagen ska besluta.

 21. Den stora frågan är vad som krävs för att flera ska inse faran med utvecklingen!? Finns det någon gräns där majoriteten av vanliga människor kommer känna ”detta är fel”? Undrar vad det skulle vara egentligen…

  Nu styr rädslan och behovet av trygghet utvecklingen helt. Bl.a exemplifierade av din partikamrat Staffan D som på fullt allvar skriver saker som (citerat ut minnet): ”om FRA-lagen räddar livet på en svensk soldat i Afghanistan så är lagen berättigad”. En röst på C är även en röst på honom…

 22. Ja, fler kommer till slut att inse faran. Ska vi däremot vänta passivt så kommer det att ske för sent. Just därför så får vi inte ge upp, och just därför så har vi inte råd med en mandatperiod där folk som värnar den personliga integriteten saknas i riksdagen. Sen kan man taktikmässigt tycka att det är värt att rösta på PP för att de ska få gratis valsedlar och kanske partistöd nästa val.

  Jag anser att vi inte har råd att vänta en eller två mandatperioder till. Hur långt har olika övervakningstekniker hunnit utvecklas om fyra år? Vilka tekniska övervakningsmöjligheter finns om åtta år? Jag litar inte på att klåfingriga politiker och tjänstemän kan hålla tassarna borta, helt enkelt.

 23. Jag röstade på Centern 2006 just pågrund av partiets mycket tydliga ställning för den personliga integriteten och du tror väl aldrig jag går på den niten igen. Nä det finns inget parti som bryr sig om sådana saker idag utom ett – Piratpartiet och de fick min röst också.

  En röst på Centern är en röst på att fortsätta köra på som hittills alltså emot ett övervakningssammhälle som jag är starkt emot. Om ni vill ha min röst 2014 – börja med att vägra införa Datalagringsdirektivet och då menar jag inte att komprimissa med de andra partiet, totalvägra.

 24. ConnyT:
  Tackar och bugar ödmjukt för de vänliga orden.

  Johan Fält:
  Du har din absoluta rätt att rösta som du vill och känner. Så är det och så ska det vara. Jag vill däremot påpeka att om man är kategorisk gentemot ett parti på det sätt som du är så kommer det aldrig att förändras. När det gäller Datalagringsdirektivet så var jag den första centerpartisten som skrev under ett väljarkontrakt om att rösta emot ett införande av en sådan lag i Sverige. Det kontraktet gäller. Datalagringsdirektivet drevs fram inom EU av bl.a. de svenska sossarna. För något dygn sen stod dessutom Bodström i TV och kritiserade Alliansen för att inte ha infört detta. Tro för all del inte att vare sig V eller MP kommer att klara av att bromsa en sådan lag, ifall nu de rödgröna skulle lyckas vinna. SD lär knappast heller bromsa den saken, ifall de kommer in i Riksdagen. Återstår gör alltså enskilda ledamöter samt PP. Enskilda ledamöter kan absolut kryssas in i Riksdagen, och det är möjligt att PP kommer in i Riksdagen. Däremot så framstår det allt mer osannolikt att PP lyckas skapa en vågmästarställning, vilket gör att PP:s ledamöter bara får en transportsträcka med lön fram till nästa val.

 25. Erik:
  Det var just av den anledningen som jag röstade på PP. Ingen av partierna tar det hela egentligen på allvar. Centern kör gärna över sin egna övertygelse (se FRA), Vänsterpartiet är lättköpt för att sätta egentlig press på S, samma sak med MP.

  Min taktik blir alltså följande – för hoppningsvis skapar detta val så pass mycket kaos att ingen står som segrare varav de röster som gick till PP svider till den grad att man kanske från centralt håll skaffar sig samma inställning som PP också. Eller – ännu bättre, att PP blir vågmästare.

 26. Johan:
  Du envisas med att se partierna som någon form av kollektiv där inga andra åsikter finns, förutom de du har sett på TV. Så är det inte. Det må vara att det finns folk i olika partiledningar inte tar dessa frågor på allvar, men det finns enskilda kandidater/ledamöter som absolut gör det. Varför skulle dessa enskilda kandidater/ledamöter vara mindre värda i denna fight än någon enstaka piratpartist i riksdagen? Med all respekt för din åsikt så gör du det nog ändå en liten aning för enkelt.

  Som ett litet tankeexperiment. Tänk dig vilken impact PP hade kunnat göra om man hade sållat fram sina ”egna” kandidater hos de andra partierna och att dessa hade kryssats av piratpartister. Då hade det kunnat göra en väsentlig skillnad. Den låga procentsatsen PP får i opinionsundersökningar nu visar inte på något som skrämmer partistrategerna. Kanske kan det ändras nu på valdagen.

 27. Erik:
  Eftersom jag bara ser var resultatet av partiarbetet är så kan man ju inte dra någon annan slutsats att när det väl gäller så har inte individerna vidare mycket att säga till om. Mitt hopp för Centern dog vid FRA omröstningen och jag må vara blåögd nog att gå på Centerns ord om intigretet en gång men inte en gång till. För att få i alla fall mig att ändra mig så krävs handling. Så för att få min röst så har ni nu 4 år på er att leverera resultat, ett bra bevis på detta hade ju till exempel varit att riva upp FRA lagen, stoppa datalagringsdiriktivet, riva upp IPRED… och så vidare.

  Idag har inte riksdagen någon egentlig makt. När det väl gäller så är det partiledningarna och gruppledarna som bestämmer, resten är röstboskap. Så mycket har resultatet av politiken som kommit ut de senaste fyra åren bevisat. Och ja jag vet hur cynisk jag låter men vad annat än cynisk kan man bli när man ser hur saker drivs igenom.

 28. Jag tror betydligt mer på att samla integritetsvänner i PP jämfört med att sprida ut dom i alla andra partier där dom försvinner i mängden. Dessutom är ofta de integritetsvänliga kandidaterna placerade långt ner på listorna, särskilt om dom varit öppna med att dom inte stödjer partiledningen…

 29. Johan:
  Nu skapar du ett moment 22-läge. Du kan inte tänka dig att rösta på C och att kryssa någon av de som vill detsamma som dig. Samtidigt så kan du enbart ändra dig om de du inte kan tänka dig att stödja kommer fram och lyckas göra den förändring som du efterfrågar. Om du fullföljer ditt resonemang, och om alla andra gör exakt likadant så är din röst för evigt förankrad hos PP. Det är för all del din rätt att göra så, men samtidigt så är det nog säkrast att PP utarbetar en mer komplett politik.

  Du har rätt i att det är i utskotten som den verkliga makten ligger, även om viljestarka och principfasta ledamöter trots det kan stoppa eller förändra även i Riksdagen. Du dömer i detta ögonblick ut den demokrati som råder i Sverige. Vi skulle alltså enligt din tes lika gärna kunna ha lika många ledamöter som partier i Riksdagen, och då med den skillnaden att varje partis Ja- eller Nej-knapp innebär ett visst antal röster.

  Jag förstår att det är lätt att bli cynisk, men jag är inte beredd att ge upp riktigt ännu.

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.