FRA-poker

Efter att ha läst en skrämmande artikel i Fokus ”Spelet om FRA” så har jag funderat en smula. Allt kring denna styggelse till lag känns som ett enda stort spel. Problemet är att jag har haft svårt att identifiera vilket spel det mest liknar. Att det är någon form av strategispel står fullständigt klart, efter att ha läst artikeln. Med tanke på att spelet sätter bl.a. medborgarnas frihet, integritet, mediaskyddet och även regeringspositionen på spel så kan man lugnt sluta sig till att det i allra högsta grad handlar om ett hasardspel med extremt höga insatser.

Ett spel som är både strategispel och hasardspel går att finna. Olika varianter av poker, backgammon och säkerligen några till spel skulle man kanske kunna jämföra med. Tyvärr så fallerar jämförelsen ändå på ett antal punkter. För det första så är både poker och backgammon (i synnerhet det förstnämnda) ganska kul ur åskådarens synvinkel, och det kan man knappast säga om spelet kring FRA-lagen. En annan sak som måste med i övervägandet är att det som står på spel (pengar i det ena fallet och medborgarnas väl och ve i det andra) aldrig är samma sak som åskådarna. I poker sitter inte pengarna på en läktare och förundras över spelarnas skicklighet. I FRA-spelet sitter däremot vi åskådare/medborgare mitt på bordet och utgör potten i spelet. De som i viss mån skulle kunna kallas för åskådare är de folkvalda riksdagsledamöterna som i huvudsak gör en enda sak. De hejar på den spelare som bestämmer över just dom, och hejandet sker på direkt uppmaning från spelaren ifråga. Man kan säga att vissa spelare äger delar av publiken.

Om vi nu, trots att det haltar, ändå ska hålla oss vid jämförelsen med t.ex. poker så kommer vi att finna en mycket märklig variant av poker.

I FRA-poker är nämligen regelverket mycket, mycket märkligt. Reglerna i spelet sätts nämligen samman av olika spelares egna önskemål, vilket gör det hela fullständigt obegripligt. Reglerna känns nämligen i huvudsak till av de olika spelarna, men de kanske inte riktigt vet vilka regler som gäller för andra spelare. För de hejande riksdagsledamöterna på åskådarplats kan det möjligen finnas en viss insyn i reglerna, men de känner sannolikt enbart till delar av de regler som gäller för den spelare som är deras ägare/husbonde.

Finns det då någon som kan framstå som vinnare i allt detta? Ja, möjligen kan dealern ses som en vinnare. Huset (världen) är däremot inte vinnare. Det finns vissa tecken som tyder på att dealern heter USA i efternamn, men det är inte helt säkert. Antar vi ändå att dealern är den enda vinnaren så kan man ju undra vad dealern vunnit när spelet är klart. Jo, då vet dealern ett antal saker. För det första så vet han i stort sett allt om potten, och kunskap är som bekant makt. För det andra så vet dealern även att han/hon nu har betydligt större möjligheter att styra över spelarna, och även det innebär makt.

Vem ska man klandra för detta totala rättshaveri i Sverige? Vi som sitter i potten? Nja, vi trodde ju att spelarna skulle ha den goda smaken att låta bli att spela med oss som insats. Kan vi klandra dealern? Nja, dealern deltar ju sannolikt i ett globalt spel där egentligen regler saknas. Återstår då att endera klandra spelarna eller åskådarna. Vissa av spelarna blev nog spelare ovetande om just detta. De hade ju lovat de som nu sitter i potten att de aldrig skulle spela hasardspel. Kanske trodde de att entrén till spelhålan egentligen var entrén till solariet. Kan vi klandra åskådarna (riksdagsledamöterna) då? Ja, om man nu kan klandra lokalvårdarna på ett stort företag för groteska policybeslut inom företaget. Annars är det svårt att klandra åskådare som bara har hejat på sin spelare på direkt uppmaning.

Hmmm….. Det finns kanske en som vi kan klandra. Kortleken. I kortleken sitter nämligen vissa av de tjänstemän som varit drivande i fråga om FRA-lagarna. Kanske stämmer detta, eftersom det i detta spel är korten som lyckats bestämma vilka av spelarnas regler som slutligen ska gälla. En del av tjänstemännen sitter sannolikt även i filten som klär pokerbordet. Istället för att ligga platt och fint så stretar de i ett välordnat mönster för att få potten att sakta men säkert glida i riktning mot den spelare som just de anser borde ”vinna”.

Herre jisses…… Jag skulle kunna fortsätta på detta tema en bra stund till med variationer på teman i stil med att bluffa, att först passa för att sedan höja o.s.v. Det finns dock ingen poäng i det. Viktigare är att peka på just hur komplicerat hela detta spel är och att det kanske inte går att attackera just den som är skyldig, eftersom ingen bär skulden i sin helhet eller ensam.

Att stoppa detta spel kan däremot åskådarna (riksdagsledamöterna) göra genom att helt sonika tala med andra åskådare och enas om att riva upp FRA-lagen. Utöver att riva upp denna så behöver en parlamentarisk utredning tillsättas och även en sanningskommission för att utreda om det hos FRA döljer sig värre och större sanningar än vad som var fallet i IB-affären. Slutligen så visar detta spel på två saker. Sverige behöver omedelbart en författningsdomstol och personvalet behöver väga betydligt mycket tyngre än hittills. Den parlamentariska demokrati som vi nu har sett missbrukas kraftigt kan uppenbarligen inte fungera vidare utan en ordentlig översyn och kontroll.

Jag har gjort det tidigare, och jag gör det igen. Jag vädjar till enskilda riksdagsledamöter att inse att deras agerande spelar roll och att de faktiskt har möjlighet att förändra allt detta. Det är närmast ett måste, eftersom den politiska karta som vi hittills har haft i Sverige med stor säkerhet kommer att se annorlunda ut när vi närmar oss nästa val.

Några andra som har skrivit kring detta:
Mina Moderata Karameller
Erik Laakso
Syrrans granne
Isobel Hadley-Kamptz
Leif Nixon

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Länk till intressant.se

18 Replies to “FRA-poker”

 1. Welcome back Erik!

  Här äntligen sett fredagshörningen, eller stora delar av den. Mailade SVT24 om saknade 45 minuterna, inget svar har jag fått ännu, tre dagar senare.

  Även jag känner viss frustration denna vecka – besvikelse över Stockholmsdemonstrationen i kombination med att ÄNNU mer skit har bökats fram angående det politiska spelet bakom kulisserna.

  Nu håller jag tummarna för fp-kvinnorna! Är det några c-riksdagsledamöter som anslutit sig till ”sextetten” officiellt..?

  Olof Bjarnasons last blog post..Svt-Bildt-bråket: Lyssna på Bildt i Studio Ett

 2. christoffer:
  Ja, de spelen kan man säkert dra paralleller. De är å andra sidan inga hasardspel……

  Olof B:
  Mig veterligen så har inga centerpartistiska riksdagsledamöter anslutit sig officiellt. Fp-kvinnorna ger jag gärna cred till, även om jag i viss mån kan ana en viss egen agenda snarare än ärligt uppsåt. Oavsett vilket så ger jag cred till dom så länge resultatet blir det rätta.

  Erik Hultins last blog post..FRA-poker

 3. I Fredrik Federleys bloggpost ”Fokus på FRA” fann jag ett PS som jag undrar om du kan hjälpa mig att tyda.

  Det lyder:
  PS Johan och ni andra som dagligen kommenterar, vare sig ni eller jag har annu sett slutprodukten och det finns darfor ingen anledning att gorma och gapa. Det star er helt fritt att lagga tid och energi pa det men ni gor ju knappast det arbete vi nu gor sarskilt roligt.
  Vi arbetar kontinuerligt med konkreta forslag for att hamna dar vi har statt hela tiden, signalspaning med tydliga avgransningar och rattssakerhet. Vi har kommit en bra bit pa vagen men inte tack vare era kommentarer utan pa grund av att vi anvander oss av de loften vi fick av regeringen i samband med voteringen. Detta beskriv vi da, vi har talat om det senare och vi gor det nu. DS

  Vad är det som han försöker säga? Tror han fortfarande att det går att plåstra om lagen och göra den aptitlig? Eller vad?

  farmorguns last blog post..Regeringen bestämmer över riksdagen

 4. Ack ja…*skakar uppgivet på huvudet*

  Har du sett den gamla brittiska korttvserien ”A very British coup”? Om inte, gör det. Det var snart 20 år sedan den gick på TV, tror jag, men de senaste dagarnas skriverier liksom drar fram scener därifrån ur minnet på ett ganska oroande vis.

 5. @farmorgun:

  Felet Fredrik och några till gör är att tro att de måste fixa till lagen?!?

  De borde ta bort den!

  …och sedan fundera på vad som ska ”fixas till”.

  De kommer att hävda att det inte går att avskaffa en lag – men då ljuger de…

  Fredrik borde som
  STEG ETT – TA BORT LAGEN
  utan att ersätta den med någonting annat!

  men de vill absolut våldta oss IGEN genom att utnyttja möjligheten att ”smyga in nödvändiga delar”. De inser inte att detta kommer först i ett steg två!

 6. farmorgun:
  Jag vet faktiskt inte vad han försöker säga. Lagen pressades igenom med våld och i sådan hast så att man inte kunde invänta ett konstaterande av de ”förbättringar” som man avser att göra så att det finns (och kommer att finnas) frågetecken och ifrågasättanden fram tills dess att vi ser vad man försöker åstadkomma. Om det är ”roligt” eller ej är helt egalt. Jag kan bara hoppas att han inte tror att det går att fixa lagen med lite plåster och kosmetika, för det gör det inte.

  Johan G:
  Det finns både filmer och TV-serier som känns obehagligt relevanta…….

  Erik Hultins last blog post..FRA-poker

 7. Beklämmande. Ruskiga interiörer som avslöjas i både centern, fp och moderaterna. Ändå inte förvånande, tyvärr.
  Man undrar dock hur det står till inom kd? Där verkar det knäpptyst. Har det ”kristna” partiet sådan järnhård disciplin att inte en käft vågar viska ens.
  För jag vägrar tro att det är frid och fröjd där heller (förutom kdu som ju ändå fortfarande vågar visa lite självständigt tänkande, men även de verkar ganska tysta nu).

  Politikens kollaps är detta. Ett rått maktspel, som inte borde höra hemma i en demokrati.

  Lars-Ericks last blog post..Regeringsdugligheten och FRA-lagen.

 8. … och betr pådrivande tjänstemän (dvs politiserande tjm). De är tjm i FRA-kretsen.
  Hur tjänstemännen tagit över från politikerna, med benägen hjälp av ngra få politiker, det visades ”redan” i en ledare den 28 juli i Gefle Dagblad.
  Den ledaren finns citerad i sin helhet på min blogg den 6 aug.

  Se denna länk: http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2008/08/fra-lagen-byrkratins-seger.html

  Ledarskribenten finns f.ö. bland undertecknarna av fp-uppropet emot FRA-lagen.

  Lars-Ericks last blog post..Fokusartikeln avslöjande om FRA.kramarnas taktik

 9. Låt oss inte glömma bort att sådant maktspel förekommer i alla partier och kan fortgå tills folket bestämmer sig för att göra något åt det. Det tillfället har vi nu när sex riksdagsledamöter i alliansen gjort avbön och sagt sig vilja vrida det hela rätt igen. Ett tecken på att den stora dementimaskinen gått igång är Carl Bildts brösttoner mot SVT Rapport, där han gör stort nummer av att hans yttrande om byte av underrättelseinformation även med diktaturstater kopplades samman med FRA. FRA gör inget byte av info! Men det är väl ändå där informationen samlas in? När jag hörde Carl Bildt tänkte jag genast på Olof Palmes reaktion på Peter Bratts artikel i DN. Nu först vet vi att Palme ljög rakt upp och ned i riksdagens talarstol. Idag får vi veta hur det går till i maktens korridorer några månader senare. Vad spelar det för roll om Fp får cred just nu, i slutändan är vi många som vet och kan tala om vilken insats även centerns och moderaternas kritiska medlemmar och väljare gjort för att blottlägga hur det står till. Vi vill ha demokrati – inte teknokrati, där makteliten lever högt på sitt tolkningsföreträde! Det är ingen tillfällighet att s och m är överens om att kvittningssystemet kan missbrukas på det sätt som skedde. När regeringens övertag i förhållande till riksdagen hotas, då håller man ihop. Det är en paradox att hotet mot statsministern bestod i att man inte skulle klara av att förklara att demokrati faktiskt bygger på att riksdagsledamöter har laglig rätt att rösta efter sin egen övertygelse och att detta är en säkerhetsventil mot regeringens maktövergrepp.

  farmorguns last blog post..Regeringen bestämmer över riksdagen

 10. Kort och gott kan man säga, att toppeliten i partierna, har slutat lyssna till sina väljare. De föredrar en väg, vilket enbart gynnar deras egen possition och maktbas.

 11. Lars-Erick:
  Av någon anledning hade dina kommentarer fastnat i spamfiltret.

  farmorgun:
  Jadå, jag såg det igår. Bush-administrationen har ju drivit på ang. bl.a. att teleoperatörerna som har samarbetat med NSA skulle ges amnesti. Vi pratar alltså om det land som av t.ex. FRA-lagens förespråkare framhålls som någon form av mönsterstat ur integritetsperspektiv.

  Erik Hultins last blog post..FRA-poker

 12. Farmorgun, Erik: Jag tror att han inte menar precis mer än det han säger, eller nåt – Han har fått i uppdrag/tillåtelse att arbeta fram tillägg till lagen. Då gör man det. Vilket jag iofs kan tycka är rätt – Man kan inte ställa sig och säga ”Vi behöver tillägg till den här lagstiftningen” och sedan strunta i att göra några sådana.

  Sen får man ju hoppas att han undviker att hamna i den ganska vanliga tankefällan ”Nu har vi jobbat med det här en lång stund, så nu måste jag stå bakom det”. Vi får påminna honom om att även om han investerat massor med tid i ”tilläggen” så kan det vara (är det sannolikt) bättre att när de väl kommer upp på bordet säga ”Nä, det duger inte, trots att vi suttit och jobbat med det här x antal timmar”. Idealt så leder väl arbetet med ”tilläggen” till insikten att om den här lagen ska bli acceptabel så krävs så många tillägg att lagen i original inte finns kvar. För en del går vägen till insikt genom tråkigt arbete.

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.