Kära Centerpartiet….

Idag sänder SVT24 den hearing som anordnades i fredags i samarbete mellan oss i CenterUppropet, CUF, Stockholmscentern, Stureplanscentern och Centerpartiet. Sändningen sker (förutom på webben, se www.svt24.se) med start kl. 11.30 i både SVT24 och SVT2.

Ska man då sammanfatta hearingen och dra en slutsats så borde det räcka med att påpeka ett litet antal saker.

1. Lagen strider med stor sannolikhet på de allra flesta punkter mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Denna konvention gäller i samtliga EU-länder för samtliga EU-länder. Detta innebär i praktiken att Sverige med detta inte bara inkräktar på de egna medborgarnas rätt till personlig integritet, utan även att det resulterar i ett flagrant övergrepp på motsvarande rätt hos andra länders medborgare. Det är i mina ögon tämligen pinsamt, och det blir inte bättre av att Europakonventionen faktiskt statuerar en minimumnivå. Är det minimumnivån som vi i Sverige ska sträva för att komma upp till, eller borde det vara (som Clarence Crafoord sa under hearingen) vara på den nivån hela diskussionen börjar?

Ett pinsamt ögonblick inträffar när Håkan Jevrell nådigt meddelar att han (läs regeringen) välkomnar prövningen i Europadomstolen och att man givetvis ska följa utslaget när det kommer. För att sätta lite mer perspektiv på det senare; har just du någonstans sett en våldsverkare stå framför TV-kameror och meddela att han välkomnar att just hans fall inom kort tas upp av t.ex. tingsrätten och även att han lovar att han ska följa utslaget om han fälls? Ja, för dels är det så kul att ställas inför rätta och dels så har han ju så mycket valfrihet när det gäller att följa den fällda domen. Eller?

2. Huruvida FRA kommer att avlyssna eller ej är egentligen egalt. Rent juridiskt så statuerar lagen nämligen att ALL trafik ska levereras till samverkanspunkterna, och därmed så skapas ett läge där det blir möjligt för FRA att just avlyssna allt. Det som hotas här är bl.a. källskyddet, meddelarskyddet, banksekretessen, rätten till att kommunicera förtroligt med läkare, en präst, advokater och annat av liknande art. Ska vi dessutom i framtiden rösta via internet så är valhemligheten också hotad. Lägg till detta att FRA-lagen även hotar interna företagshemligheter och affärskritisk information så är det lätt att föreställa sig att Sverige utvecklas till just en sådan vit fläck på IT-kartan som bl.a. Håkan Kvarnström på TeliaSonera meddelade. Är det en alliansregerings uppgift att stifta en så här näringslivsfientlig lag???

Många politiker har, för att stödja sig på en parallell, visat på hur förträffligt denna typ av lagstiftning verkar fungera i USA. Det man dock uppenbarligen har missat är minst två saker. För det första så har utfallet varit extremt magert. Inte en enda terrorist har fällts, utan man har fått ett par fall av skattebrott som man råkat hitta. För det andra så har internet förändrats gravt ur ett USA-perspektiv p.g.a. denna typ av lagstiftningar. USA var en gång en av de verkliga knutpunkterna för internettrafik, med en situation där uppemot 70% av trafiken passerade landet. Hela den industrin har förändrats, eftersom motsvarande siffra idag är ca 25%. Vi får krasst räkna med att samma sak kommer att inträffa i Sverige. Internet kommer sannolikt även att ändra karaktär framöver bl.a. beroende på regeringens agerande i detta. Det stora globala internet som vi alla har tillgång till idag kommer att förvandlas till nationella internet-öar där vi inte på samma vis kommer att ha möjlighet att finna den information vi önskar. Detta i sin tur kommer att leda till förhöjda kostnader för bl.a. datortillverkare och andra som hittills har kunnat sköta om sina kunder via enstaka centrala servrar. Kostnaden för detta kommer att falla på oss konsumenter. Även kulturen drabbas av ett bakslag om internet skulle bli mer nationellt än internationellt, eftersom kultur i många stycken kan nå sin stora publik via just internet. Samma sak kan även tänkas när det gäller t.ex. företag som tillverkar spel och liknande.

Jag kan självklart fortsätta denna uppräkning med ett antal andra punkter, och det kommer under den kommande veckan. Bl.a. så kan jag redan nu flagga för en eller flera högintressanta gästbloggare.

Jag tycker att det är mycket, mycket bra med den dialog vi kritiker hittills har haft med Centerpartiet. Denna dialog har lett oss fram till fredagens hearing och som även har vaskat fram den begränsning i access som har lyfts fram som ett förslag. Det man kanske inte kunde räkna med fullt ut är konsekvensen av den massiva kritik som framfördes från olika sakkunniga under hearingen. En annan sak är att hearingen från partiet körde under Framtidsdialogens fana, vilket faktiskt förpliktar på många vis. Vad är Framtidsdialogen om inte insatserna utmynnar i en verklig dialog. En dialog handlar ju om både ett givande och ett tagande, och vi får ju anta att det finns ett reellt syfte med den.

Det är nu dags för våra riksdagsledamöter och partiledningen att summera och inse att denna FRA-lagstiftning inte är en framkomlig väg. Jag är böjd att hålla med bl.a. f.d. SÄPO-chefen Anders Eriksson när han menar att en parlamentarisk utredning är den enda väg vi kan gå vidare med allt detta. Vi centerpartister delar många värderingar med Folkpartiet, och det bör väl vara en ytterst god idé att sätta sig ner med just folkpartister för att resonera om saken. Bägge två är dessutom partier som skulle stärkas av att visa upp ett sådant agerande för väljarna/medborgarna.

Slutligen ett par ord till våra riksdagsledamöter. Det finns nu så mycket fakta tillgängligt och kritik kring allt detta hårdnar hela tiden. Tänk nu självständigt kring allt detta, prata med partikollegor som ni tror delar den slutsats ni kommer fram till och ställ er sedan upp gemensamt för att stoppa det vansinne som just nu pågår. Låt inte politisk prestige styra allt detta.

Tro mig när jag säger att varken vi kritiker eller de sakkunniga ”missförstår” allt. Det gör vi nämligen inte.

Annat läsvärt (bland många andra):
Per Ankersjö
Johan Hedin
Helen Törnqvist
Rick Falkvinge
Bloggen Bent

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

Länk till intressant.se

92 Replies to “Kära Centerpartiet….”

 1. Hmm … 12:30-14:30. Då är jag på jobbet, så som större delen av alla de vilka arbetar.

  Sedan att klippa ner 4 tim. Till 2 tim. Vad kommer att klippas bort, när det anses vara överflödigt, eller ovesäntligt?

 2. Jag kom fram till SVT24s redaktion och talade där med en kvinna, som inte ville kolla upp om fredagshörningen går i repris eftersom hon inte satt vid en dator. Hon hänvisade först till hemsidan men när jag förklarade att jag letat på hemsidan, ringt och mailat hela dagen mjuknade hon och gav mig epostadressen till den som enligt henne kände till saken bäst: mattias.forsgren@svt.se

  Jag har mailat honom och varit (över)tydlig med att jag avser fyratimmarsprogrammet. Inget svar första timmen. Återkommer.

  Olof Bjarnasons last blog post..Så här ser ett sociogram ut

 3. Men vafan.. Direkt-streamingen fungerade ju inte heller (av nån anledning) i måndags. Märkligt.

  Centerns FRA-hearing var betydligt mer ”folkbildande” och borde ha högre prioritet, än Fichtelius styltiga FRA-program på kvällen (som kunde sänts innan lagen klubbades).

 4. Här kommer min mailkorrespondens med Mattias Forsgren på SVT24:


  Hej Mattias!

  Jag har letat efter om det kommer någon repris av den fyra timmar långa FRA-hearing som sändes i måndags på SVT24 under programnamnet ”24 Direkt”.

  Jag har också mailat svt, och ringt både tittarservice och direkt till SVT24s redaktion där en av dina medarbetare tipsade mig om att du är den som vet bäst 🙂

  Så, när sänds reprisen av detta fyra timmar långa program? Jag var på jobbet i måndags och missade det.

  Mvh

  /Olof

  Tillägg från mig 20 minuter senare:

  Om du undrar vilket program så är detta urklippet från programtablån på svt.se:

  24 Direkt
  Politik, samhälle och kultur. 09:30-11:30: Forum: Planetens överlevnad
  (r). Utfrågning och diskussion med världens ledande klimatforskare,
  inspelat vid Tällberg Forum i juni i år. Programledare är Erik
  Fichtelius. 11:30-15:30: FRA-lagen: Hearing arrangerad av centern.
  Hearing med fortsatt dialog om signalspaning som tar upp FRA-lagen
  utifrån områdena utrikes- och säkerhetspolitik, integritet, juridik
  och teknik. Hearingen avslutas med paneldebatt. Bland de sakkunniga
  som utfrågas finns bland andra Magnus Norell, terrorforskare
  Totalförsvarets forskningsinstitut, Clarence Crafoord, chefsjurist
  Centrum för Rättvisa, Anna Serner, VD Tidningsutgivarna och Mats
  Nordqvist, chef för inhämtning inom
  signalunderrättelsetjänstavdelningen, FRA. Hearingen arrangerad av
  Centerpartiet, CenterUppropet, Stockholmscentern, Stureplanscentern
  och CUF. 15:30-16:00: USA-valet: Barack Obama på demokraternas konvent
  (r). Utdrag från demokraternas konvent i Denver, Colorado. Tal av
  partiets presidentkandidat Barack Obama.

  Jag är intresserad av partiet 11:30 – 15:30. Sänds det i repris?
  Kommer det att finnas på webben/SVTs arkiv?

  Mvh

  /Olof

  Hans svar nummer ett:

  Hej i all hast!

  Har inte exakta tider i huvudet – kolla tablån på vår hemsida:

  svt.se/24Direkt – veckans tablå

  Där hittar du kommande veckas tablå varje fredag – längre framförhållning än så har vi inte.

  Vänligaste hälsningar/Mattias

  Mitt svar på det:

  Tack för ditt svar.

  Så här står det när jag går dit, för måndag:

  På måndag sänder vi två olika hearingar om FRA. Den ena är vår egen
  och sänds första gången i vårt nya program Forum i Kunskapskanalen kl.
  20.00 – 22.00 med repris i 24 direkt tisdag 9.30.

  Det säger inget om när repris för de fyra timmar långa FRA-hearing
  programmet jag talar om!

  20-22 handlar med all säkerhet (jag har pratat med en bekant som ringt
  er) om det program som heter ”Forum FRA” eller möjligen FRA-forum. Det
  har jag sett i måndagskväll, så det är inte intressant för mig.

  Om det nu är så att 20-22 verkligen ÄR centeruppropets FRA-hearing med
  bland andra Magnus Norell, vill jag veta varför det är kortat med 50%.
  Jag är intresserad av HELA debatten, som samhällsengagerad medborgare!

  Tack för ordet,

  /Olof

  Fick svar på det sista ganska fort, inom 15 minuter (hans tidigare svar tog timmar)

  Hej igen

  Nu har jag kollat. och det är så att vi inte tablålagt den för repris än.
  Det var därför jag ville tipsa om hemsidan med tablån! Då kan du
  hålla koll på när vi sänder hearingen alt. prenumerera på vårt
  veckobrev. Den kommer alltså i repris men jag kan inte säga när.

  Vänliga hälsningar/Mattias

  Olof Bjarnasons last blog post..Så här ser ett sociogram ut

 5. Olof:
  Det där lät luddigt och fint, lite lagom diffust undanglidande.
  Inte för att jag vill måla ’fan’ på väggen men …
  Det är sådant som planeras, mycket långt i förväg.
  Men vi får hoppas på det bästa. Så det bästa här är förmodligen, till att ha tvärkoll på vad som försiggår. Det är sådant, som kan göra en nojig.

 6. Jens:

  Om man ska se något positivt i hans svar så är det ju att han påstår att de lägger ut ny tablå fredag em.

  Så om det inte dyker upp imorgon kväll på svt.se kan man börja undra hur lång tid det är mellan program och repris normalt sett på SVT…

  Olof Bjarnasons last blog post..Så här ser ett sociogram ut

 7. Jag hade fått felaktiga uppgifter.

  Det är Forum: FRA (som redan finns på TPB) som repriseras imorgon, inte hearingen.

  Vi måste ju få tag på hearingen. Jag har själv ännu inte sett hela.

 8. Lustigt, men jag har inte fått något svar alls. Ska testa att maila Mattias imorgon så får vi se.

  Olof:
  Förutom att jag var en av arrangörerna så satt jag i frågepanelen.

  Hans J. Frågan är då vem som är upphovsrättsinnehavare. Jag skulle faktiskt tro att det är SVT själva, eftersom hearingen var en öppen tillställning.

  Erik Hultins last blog post..Kära Centerpartiet….

 9. Har arbetat med lokaltv (Öppna kanalen STHLM), i en debatt av den här typen, eller andra politiska debatter, skulle det aldrig axepteras att inte få tillgång till det oklipta råmaterialet.

  Just för att undvika felklipp och liknande, ska det gå att jämföra det klipta med den råa reffen.
  Det görs före sändning, av ett inspelat inslag.

  Bland annat för att undvika, den typ av diskussion som föreliger nu.
  Det är inget annat än en journalistisk tabbe.

  När nu både vi (publiken), arrangörer, deltagare och FRA, kan komma och påstå att det eftersända inte stämmer med vad som pågick och sades, under live hearingen.

  Jens Os last blog post..Behöver Ingvar narkotikavovvar eller tryffelgrisar, för att sniffa i sladdar

 10. Vill ni ha ett tips?

  Centerhearingen gick av stapeln fredag 29/8 – sändes (enbart) i TV på måndagen. Samma kväll sändes ett (annat) FRA-program i TV1. Sedan repriseras program 2 samt sänds streamas ”vilt” men inte program 1…

  OK…

  Vem ledde program 2?
  Erik Fichtelius.

  Var arbetar Erik Fichtelius?
  På SVT24. Just de som sände hearingen men inte ”har råd” att streama den…

  Finns det några andra remarkabla omständigheter?
  Erik Fichtelius fick snudd på ”sparken” efter att i hemlighet gjort intervjuer med Göran Persson som senare sänts i TV. Han fick kritik för att ha haft otillbörlig kontakt i bakgrunden samtidigt som han skulle ha gjort ”oberoende” öppna intervjuer och reportage om och med statsministern. En journalist ska inte vara ”lierad” med dem som de förutsättningslöst hanterar!

  Kan det vara så att Erik Fichtelius långsamt vill arbeta sig tillbaka och att idén om en hearing i centerregi då får sopas under mattan och ersättas av ett program om FRA lett av den store Fichtelius?

  Kan det vara så ruttet?

 11. Jag talade alldeles nyss med SVT24.

  – Planerar ni sända repris på Centerns hearing om FRA från i måndags, 11:30-15:30?
  – Den som lägger schemat är inte här just nu, jag får be dig att kolla våran tablå på hemsidan.
  – Mattias menar du?
  – Ja just det, vänta han kom hit nu precis.
  (det tasslas i bakgrunden)
  – Jo tanken är att det ska sändas i repris, men inte nästa vecka.
  – Det verkar ju ha varit ett viktigt program, med tanke på DN-artikeln från i onsdags och så..?
  – Ja precis. Jag kan tyvärr inte precisera något närmare. Men vi sänder vårat eget program om FRA på måndag.
  – Jag såg det i måndags så det är inte så intressant.
  – Det svåra är att det är ett fyra timmar långt program, så det är svårt att få plats med det i tablån.
  – Men det verkar ju vara ett väldigt viktigt program!
  – Jag kan inte precisera mer än så här.

  Ungefär så var samtalet. Idag var bemötandet mindre stressat och inte lika hårt ”kolla våran hemsida då!!”. Jag fick känslan av att hearingen hade diskuterats, men att man valt att inte schemalägga det nästa vecka.

  Olof Bjarnasons last blog post..FRA-lagen: Hejarklacken har satt i halsen

 12. Olof:
  Det är bara till att hålla trycket uppe, så ger de kanske med sig.
  De kan ju inte ha missat hela den debatt, vilken pågår just nu och hur viktig den är.

 13. Tablå och tablå och tablå?!?!?!?

  Det handlar om att ha programmet med i ARKIV för streaming på deras hemsida. Det vimlar av program där (tyvärr inte en just denna hearing – fniss…)

  VARFÖR I HELVETE MÖRKAR MAN CENTERNS HEARING????

  Detta ligger i arkivet nu:
  Talare: Emmanuel Ezra – Det goda mötet
  Föreläsning med Emmanuel Ezra, ”make, fembarnsfar, kirurg, överläkare, forskare och föreläsare”. Han talar om ”det goda mötet” – om hur man ska bete sig mot varandra. Inspelat i Gävle 15 maj 2008.

  Talare: Lou Rossling – Det goda mötet
  Det goda mötet – om hur vi ska bemöta varandra. Lou Rossling talar om att skapa arbetsplatser som tar vara på hela människan och hur lusten är källan till genuin inlärning och utveckling. Inspelat i Gävle 15 maj.

  Klimat och hälsa, del 1
  Vad innebär klimatförändringarna för vår säkerhet och hälsa och samhällets ekonomiska och sociala utveckling? Seminarium arrangerat av miljöpartiet. Med bland andra Elisabet Lindgren, läkare och vetenskaplig expert och rådgivare inom området klimat och hälsa och Peter Schantz, doktor i medicinsk vetenskap. Inspelat maj 2008.

  Klimat och hälsa, del 2
  Vad innebär klimatförändringarna för vår säkerhet och hälsa och samhällets ekonomiska och sociala utveckling? Seminarium arrangerat av miljöpartiet. Poul Kongstad, chefsläkare Skånes prehospitala akutverksamhet inleder del 2. Senare paneldiskussion där även bland andra Elisabet Lindgren, läkare och vetenskaplig expert och rådgivare inom området klimat och hälsa och och Peter Schantz, doktor i medicinsk vetenskap, deltar.

  Hans Rosling om hälsotillståndet i världen
  Den numera världsberömde folkhälsoprofessorn från Karolinska Institutet, Hans Rosling, talar om familjen, pengarna, världen och miljön och hur allt hänger samman. Han vänder upp och ner på vår världsbild med hjälp av sonen Olas rörliga datorgrafik i uppfinningen Gapminder. Hans Rosling vill bryta ner gamla fördomar genom att göra FN-statistik begriplig. Världen håller på att tillfriskna, men hur upplyser man om det? Arrangör: Nationalencyklopedin. Inspelat 6/5 2008.

  Tyresö: Ebba Witt Brattström om Heliga Birgitta
  Historiedag på Tyresö slott. Ebba Witt Brattström, professor i litteraturhistoria vid Södertörns högskola, föreläser om Heliga Birgitta och den kvinnliga erfarenhetens budskap i historien. Inspelat 9 maj.

  Tyresö: Yvonne Hirdman om ”Gösta och historien”
  Historiedag på Tyresö slott. Gösta och historien; Om den manliga normens dominans i historieskrivningen, med Yvonne Hirdman, professor i historia, Stockholms Universitet/Södertörns högskola. Inspelat 9 maj.

  Tyresö: Myten om den judiska världskonspirationen
  Historiedag på Tyresö slott. Myten om den judiska världskonspirationen efter första världskriget, med Håkan Blomqvist, fil dr i historia, Södertörns högskola. Inspelat den 9 maj 2008.

  Tyresö: Heder och hedersmord i historisk belysning
  Historiedag på Tyresö slott. Heder och hedersmord i historisk belysning, med Madeleine Hurd, fil dr i historia, Södertörns högskola. Inspelat den 9 maj 2008.

  Svenskan och språkvården 2008 (1)
  Svensk språkpolitik och språksituationen i Sverige 2008 – om svensk språkpolitik (den nya språklagen, utredningar om minoritetsspråk m.m.) med Olle Josephson, chef för Språkrådet Vad händer i svensk sakprosa? Texter, genrer och förpackningsformat med Jan Svensson, professor i svenska vid Lunds universitet

  Svenskan och språkvården 2008 (2)
  Finns det områden där svenskan försvunnit? Svenskan och engelskan i dagens samhälle, med Björn Melander, professor i svenska vid Uppsala universitet. Att begripa text, bild och grafik. Hur vi läser multimodala texter, med Jana Holsanova, docent i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet.

  Svenskan och språkvården 2008 (3)
  Dialekt och identitet i dagens Sverige, med Margareta Svahn, forskningschef för dialektavdelningen, Institutet för språk och folkminnen. Nya redskap: om den nya upplagan av ”Svenska skrivregler”, om Klarspråkstestet: test av rapporter, om utbildningsmaterial för myndigheter, med Ola Karlsson och Eva Olovsson, språkvårdare vid Språkrådet och Kristin Aastrup, språkvårdare vid Bolagsverket.

  Från proffsdröm till mardröm
  I sin föreläsning ”Från proffsdröm till mardröm” berättar Martin Bengtsson, 22 år, om sin livsresa. Han började spela fotboll i dagisåldern, fortsatte i hemklubben ÖSK i Örebro och fick till slut plats i italienska Inters juniorlag. Men pressen blev för hård och det slutade med att Marin försökte ta sitt liv. Här berättar han om sin fotbollsresa och om vägen tillbaka till ett normalt liv, något han även har skildrat i boken ”I skuggan av San Siro”

  Gräv 2008: När makten slår tillbaka
  Journalisterna Janne Josefsson och Lars-Göran Svensson, från Uppdrag granskning vid Sveriges Television, berättar hur man gör när de granskade går till motattack med pr-kampanjer och smarta strategier. Arrangerat av Föreningen grävande journalister. Inspelat 11 april 2008.

  Gräv 2008: IT-säkerhet
  Journalister har skyldighet att skydda sina källor. Men hur skyddade är uppgiftslämnarna när det mesta av informationen lagras i datorer? Och hur är det med säkerheten när man surfar på internet? Fredrik Laurin, prisbelönt granskande journalist på SVT, tyckte att han hade koll tills han träffade IT-säkerhetskonsulterna Robert Malmgren och Andreas Jonsson…

  Gräv 2008: Så får hon människor att berätta
  Kvinnan som vet hur man får människor att berätta avslöjar sin teknik. Förhörsledaren Harriet Persson har många uppmärksammade rättsfall bakom sig, hon ledde bland annat förhören i fallet med den handikappade tioåringen Bobby som dödades av sin egen mamma och tonårspojkarna som anlade diskoteksbranden i Göteborg där 63 ungdomar dog.

  Surfa Lugnt: Ungdomars nätvanor
  Ungdomars virtuella världar och skolan. Seminarium för de som arbetar med elever och ungdomar. Samtal om värdegrundsfrågor och vuxnas ansvar, exempel, råd och tips! ?Surfa Lugnt in i framtiden? – intervju med Evert Lindholm, kampanjgeneral (Just nu bara Real Media)

  Surfa Lugnt: Trygg på nätet?
  Varför beter vi oss annorlunda på nätet än i verkliga livet? Gäster och experter ger exempel på konsekvenser av att dela med sig av sig själv på nätet samt konkreta råd och tips om hur man bör förhålla sig.

  Surfa Lugnt: Kan jag lita på nätet?
  Hur undviker man att bli lurad, hur skyddar man sig? Surfa Lugnt del 3 handlar om problem som stulen identitet och intrång. Experter berättar om aktuella säkerhetshot och ger praktiska nyttotips

  Ett djur för livet, del 1
  Konferensen ?Ett djur för livet? samlade forskare och andra experter inom området sällskapsdjurs positiva påverkan på människor, inte minst vid behov av vård. Margareta Håkansson, sjukgymnast, doktorand vid Göteborgs Universitet, berättar om djur i vården. (Efter cirka 1 timme, på oöversatt engelska) Andrea Beetz, psykolog, forskar om emotionell intelligens samt interaktionen emellan djur och människa på University of Erlangen i Tyskland. Hon föreläser om: Barns utveckling av empati med hjälp av sällskapsdjur.

  Ett djur för livet, del 2
  (Endast windows media) Prästen Bengt-Åke Ögren föreläser om Sällskapsdjur som stöd i vård av ungdomar. Han driver ett behandlingshem för ungdomar med psykosociala problem och berättar om hur djur kan hjälpa ungdomar till en bättre självkänsla genom ökat ansvarstagande. (efter cirka 50 minuter) Kerstin Uvnäs-Moberg, professor i djurfysiologi, har specialiserat sig på hur beröring av sällskapsdjur påverkar människan. Hon berättar om den fysiologiska förklaringen till varför vi människor mår bra av att träffa djur.

  Ett djur för livet, del 3
  Viveca Löwdahl ? Sällskapsdjurens psykologiska effekter. Viveca Löwdahl är legitimerad psykolog och arbetar på Rehabiliteringsmedicinska Universitetskliniken, Danderyds sjukhus. (Endast Real Media)

  Ett djur för livet, del 4
  Barbro Beck-Friis, professor i geriatrik samt hedersdoktor vid SLU, talar om Djurens betydelse för människan livskvalitet. Hon har under många år arbetat inom avancerad hemsjukvård och sett djurens stora betydelse inom vården. Cecilia Forss, kommunalråd för moderaterna i Uppsala kommun, berättar om sina erfarenheter av arbetet med att få in hundar i vården i Uppsala, dels den politiska gången, dels hur det i praktiken hanteras av anställda. Hon berör också det motstånd hon har stött på genom åren i frågan.

  Fredspristagarna i riksdagen
  Nobels fredspristagare Al Gore och IPCCs ordförande Rajendra K. Pachauri talar inför riksdagen och andra inbjudna i andrakammarsalen, välkomnade av talman Per Westerberg.

  PK med Liberias president Ellen Johnson Sirleaf
  Liberias president Ellen Johnson Sirleaf var på officiellt besök i Stockholm 26-28 november. Hon är den första demokratiskt valda kvinnliga presidenten i Afrika. Här kan du se en pressträff med henne och statsminister Fredrik Reinfeldt, inspelad den 27 november.

  Bokens dag, del 1
  Från Bokens dag, Svenska Dagbladets författarafton på Vasateatern. I del 1 medverkar författarna Frida Nilsson (Hedvig och sommaren med Steken), Niklas Rådström (En handfull regn), Kenne Fant (Torgny Segerstedt)och Alexandra Pascalidou (Taxi). Inspelat 26 november.

  Bokens dag, del 2
  Från Bokens dag, Svenska Dagbladets författarafton på Vasateatern. I del 2 medverkar författarna Cletus Nelson Nwadike (Jag vill inte sörja dig), Monica Lauritzen (En kvinnas röst (om författaren Emilie Flygare-Carlén)), Agneta Pleijel (Kungens komediant (om skådespelaren Lars Hjortsberg), Jonas Karlsson (Det andra målet). Arne Johnsson tilldelas SvD:s litteraturpris för diktsamlingen Bäras utan namn till natt till morgon

  Palla för trycket – Emma Hamberg
  Var inte rädd – det (mesta) löser sig var underrubriken på ett inspirationsseminarium med Emma Hamberg och David Eberhard. De båda vill ingjuta lite ”jävlaranamma” i människor i arbetslivet! ”Vi har blivit trygghetsnarkomaner, vilket är vansinnigt i världens tryggaste land”, menar de båda föreläsarna. Här kan du se Emma Hambergs framträdande.

  Palla för trycket – David Eberhard
  Var inte rädd – det (mesta) löser sig var underrubriken på ett inspirationsseminarium med Emma Hamberg och David Eberhard. De båda vill ingjuta lite ”jävlar-anamma” i människor i arbetslivet! ”Vi har blivit trygghetsnarkomaner, vilket är vansinnigt i världens tryggaste land”, menar de båda föreläsarna. Här kan ni se David Eberhards framträdande.

  Kungens tal vid Unescos generalkonferens
  Vid FN-organisationen Unescos generalkonferens i Paris den 16 oktober höll vår svenske kung, Carl XVI Gustaf öppningstalet. Unesco är FN:s organisation för samarbete mellan medlemsländerna inom bland annat utbildning, vetenskap och kultur.

  Statsministerafton i Lund
  Vid en studentafton i Lund träffades de fyra tidigare statsministrarna Thorbjörn Fälldin (c), Ola Ullsten (fp), Ingvar Carlsson (s) och Carl Bildt (m) för ett samtal om statsministerämbetets villkor. Moderator var tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn.

  Fredrik Reinfeldts tal vid moderaternas partistämma

  Hjärnans Dag – Ungdomshjärnan i obalans
  Beror olika riskbeteenden och bristande kontroll hos tonåringen enbart på stress eller är hjärnan helt enkelt inte mogen ännu för de krav som ställs?

  Hjärnans Dag – Skillnader mellan manlig och kvinnlig hjärna.
  Det finns stora statistiska skillnader mellan kvinnor och män i hjärnans anatomi och fysiologi. Ett föredrag om de vetenskapliga resultaten, om skillnaderna i våra emotionella hjärnområden och hur det påverkar våra personligheter och beteenden.

  Bill Clinton i Göteborg

  Bok & Bibliotek – Barbro Lindgren
  Längst inne i mitt huvud – ett samtal med författaren Barbro Lindgren. Inspelat på Bok & Bibliotek.

  Fredrik Härén – utdrag ur Kunskapens Dag del 2

  Fredrik Härén – Utdrag ur Kunskapens dag del 1

  SÅ VAR I HELVETE ÄR CENTERHEARINGEN????

 14. Har nu skickatt e-post, till Mattias Forsgren:

  ”Hej Mattias.

  Fler med mig, undrar när Centerhearingen kommer i repris.
  Det var den hearing, vilken ni bandade fredagen den 29 Augusti, På
  IVA, Stockholm.
  Sändes måndag, den 1 September 11:30-15-30. svt24.

  Det är viktigt med tanke på vilken betydelse det har, för hur
  sammhället kommer att utvecklas.
  Ta gärna del av det mycket omfattande material, vilket presenterades
  kort i debattartikeln på DN;

  ”FRA-lagen medför massiv kartläggning av oskyldiga”
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=823492

  Ta även kontakt, med Mark Klamberg en av artikelförfattarna.

  Blogg: http://klamberg.blogspot.com
  Kontakt: http://klamberg.blogspot.com/2008/09/kontaktuppgifter-till-frfattare-av.html
  E-post: mark.klamberg@juridicum.su.se

  Så förstår ni hur viktig denna debatt är.

  I hopp om ett positivt svar:

  mvh/Jens”

  Får se hur lång tid det tar, till att få svar.

  Jens Os last blog post..Bloggcensur och svt24 på tapeten

 15. Fick mail från Mattias Forsgren:

  ”Hej

  Håll utkik på vår hemsida:

  http://svt.se/24Direkt/ – veckans tablå

  Vi publicerar kommande veckas tablå varje fredag.

  Vänliga hälsningar och trevlig helg/Mattias”

  Det finns en del info. Men lite svårt att tolka.

  ”På måndag sänder vi två olika hearingar om FRA. Den ena är vår egen och sänds första gången i vårt nya program Forum i Kunskapskanalen kl. 20.00 – 22.00 med repris i 24 direkt tisdag 9.30.”

  Kollade upp Måndag 2008-09-08:

  ”09:30 – 12:30 Debatt i EU-parlamentet: Telekompaketet
  12:30 – 14:30 Forum: FRA (r)”

  Då är det fortfarande, deras egna FORUM.

  Jens Os last blog post..Bloggcensur och svt24 på tapeten

 16. Jag har nyss sänt följande mejl till både Mattias Forsgren, SVT24 och Martin Ådahl, Fores som lyder:

  Hej! Måste ber er att skringra dimmorna. Ett antal personer har på olika sätt gjort ansträngningar att få till stånd en reprissändning av det program som sändes måndagen den 1 september och inte lyckats få fram något besked. Programmet vi efterlyser är det som spelades in när centergrupperna hade sin hearing fredagen den 29 augusti och presenterades i SVT24:s programtablå som följer:
  11:30-15:30: FRA-lagen: Hearing arrangerad av centern. Hearing med fortsatt dialog om signalspaning som tar upp FRA-lagen utifrån områdena utrikes- och säkerhetspolitik, integritet, juridik och teknik. Hearingen avslutas med paneldebatt. Bland de sakkunniga som utfrågas finns bland andra Magnus Norell, terrorforskare Totalförsvarets forskningsinstitut, Clarence Crafoord, chefsjurist Centrum för Rättvisa, Anna Serner, VD Tidningsutgivarna och Mats Nordqvist, chef för inhämtning inom signalunderrättelsetjänstavdelningen, FRA. Hearingen arrangerad av Centerpartiet, CenterUppropet, Stockholmscentern, Stureplanscentern och CUF. Uppenbarligen är det svårigheter att få fram ett klart besked, varför jag ber er göra en insats.

  Många bloggare är otåliga och börjar undra om det finns mediapolitiska eller partipolitiska skäl som kan förklara svårigheterna.

  farmorguns last blog post..Inspektion hos FRA – Begravning med krans?

 17. Jag har nu fått svar sedan Mattias Forsgren ringt upp mig: Förklaringen är följande: 24 Direkt har inga budgetmedel för att kunna lägga ut några av sina program på nätet i anslutning till att de sänts. De lägger ut veckans tablå varje fredag och har en veckas framförhållning. Programmet finns inte med i nästa veckas tablå, men ligger i pipen, varför jag vädjade om att det skulle tas med snarast. På min fråga om mediepolitik eller partipolitik svarade han ABSOLUT INTE och jag väljer att tro på förklaringen med pengarna, eftersom inga andra 24 Direkt-programmen läggs ut på nätet!

  farmorguns last blog post..Inspektion hos FRA – Begravning med krans?

 18. Jag har fått svar från SVT4:


  Hearingen om FRA-lagen, arrangerad av centern, sänds i repris
  på måndag den 15 september klockan 09:30-13:30.

  Den kommer inte att läggas ut på nätet.

 19. Det var goda nyheter 🙂
  Har dock ingen möjlighet, till att vare sig se, eller spela in.
  Blir lätt på det viset, när det är kontorstider för min del.

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.