Storebror går bärsärkagång

Via olika kanaler blir jag idag medveten om vad EU kan tänkas ha för intentioner gällande att skapa ett övervakningssamhälle. Dessa intentioner kan stavas INDECT. EU finansierar nämligen ett forskningsprojekt kallat för INDECT och som är väldigt långtgående när det gäller övervakning. Projekt INDECT har hittills erhållt över 100 miljoner kronor som stöd från EU. Detta projekt får nästan Orwells 1984 att framstå som en mild bris av övervakning och kontroll. Tro nu för all del inte att detta är sådant som inte berör just dig. Tro inte heller att det bara gäller unga fildelare. Detta berör OSS ALLA.

Argumenten för det hela känns väl igen. Bekämpande av brottslighet och terrorism, men här handlar det även om en kontroll av migration. På INDECTs egen hemsida kan man läsa följande om huvudmålet med projektet.

 • att utveckla en plattform för: registrering och utbyte av operativ information, insamlande av multimediainnehåll, intelligent bearbetning av all information och automatisk identifiering av hot och erkännande av onormalt beteende eller våld,
 • att utveckla en prototyp av ett integrerat, nätverkscentrerat system som skall stödja den operativa verksamheten för poliser, tillhandahålla metoder och verktyg för observation av olika mobila objekt,
 • att utveckla en ny typ av sökmotor som kombinerar direkt sökning av bilder och video bygger på vattenstämpel innehåll, och lagring av metadata i form av digitala vattenstämplar,

Fördjupar man sig vidare i olika texter både hos INDECT och på hemsidan hos York University där det skrivs om projektet så känns det tämligen fort iskalla kårar utefter ryggraden. Det handlar alltså om ett överstatligt och automatiserat övervakningssystem där sådant som t.ex. våra sociala nätverk ska analyseras. Detta ska ske genom olika former av lingvistiska analyser och verktyg.

Är det bara jag som känner mig som en fisk liggande på skärbrädan med en framtid bestående av filéande och analys av allt jag är och tänker. En vanlig fisk…. ingen ful fisk.

Inom ramen för INDECT har FOA (?) tilldelats ca 30 miljoner kronor av EU för ett delprojekt som kallas Adabts (Automatic Detection of Abnormal Behaviour and Threats in crowded Spaces). Målet med Adabts är att utveckla modeller för ”misstänkt beteende” som automatiskt kan kännas igen av övervakningskameror och på andra vis. Detta kan inkludera våra röstlägen, hur vi rör oss och även att spåra individer i folksamlingar.

Får detta fortgå så är det nog allra bäst att vi alla tränar våra röster till att vara monotona och att alltid gå i takt med andra som går i samma riktning. Om inte så kanske vi uppvisar ett ”misstänkt beteende”.

Denna övervakningshysteri måste få ett omedelbart stopp. Om inte det sker så kommer vi en vacker dag att kunna konstatera att vår frihet och vår rätt till ett privatliv fullständigt har upphört. Inte plötsligt, men stegvis. Bland annat för att få stopp på sådant som detta kandiderar jag till Riksdagen där jag vill göra ett jobb, och inte en karriär.

Läs mer hos Henrik Alexandersson

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , ,

69 Replies to “Storebror går bärsärkagång”

 1. Ibland används ”upplevd trygghet” vs ”verklig trygghet”, jag har använt orden så här, trodde det passade bättre in i den lokala jargongen 🙂

  Givetvis instämmer jag i att en kamera (eller vilken annan sensor som helst) inte ökar säkerheten av sig själv, men den *kan* ingå i ett system som gör det. Och då menar jag förstås inte ett tekniskt system, utan systemet som det tekniska systemet är en del av.

 2. @Hans J: Tack!

  @Ahlberg:
  Du snuddar själv vid pudelns kärna. Jag tror inte att någon av de tekniska lösningar som du lyft fram kan minska anledningen till människors obehag vid övervakning. Det är bland annat detta jag menar med övertro på teknik.

  Men kanske att ditt arbete kan leda till andra positiva effekter som billigare och driftsäkrare system.

  Det är integritetsvinkeln på projektet som jag finner så långsökt. Jag har därför svårt att se poängen med att pytsa in pengar i dylika satsningar, som inte löser eller ens minskar problemet med övervakning mer än högst marginellt.

  Ändå har jag inte berört hur forskningsresultaten kan komma att användas. Mest för att det ligger utanför ditt ansvarsområde. Det är kusliga perspektiv, som vi kan ta en annan gång.

 3. @Lars B:
  ”Det är integritetsvinkeln…”

  No worries, ingen har mig veterligt pumpat in särskilt mycket i det. F.ö tror jag att det finns en korrelation mellan ”anledning till oro” och ”oro”, men jag har inga planer på att försöka pådyvla dig den tron, och det finns sorgligt många exempel på att korrelationen är svag (nu tänker jag bredare än övervakning).

  Nyfiken fråga, känner du obehag av alla obemannade sensorer, eller är det bara de optiska, såsom dörröppnare, fartkameror, kameror för vinterväghållning, backkameror, köräknare, fotgängarvarnare i bilar, flygfotografering till Google Earth,…? Ta det nu inte som en förolämpning, jag tror t.ex inte att du tycker dörröppnare är otäcka, men jag har träffat folk som mycket väl kunnat tycka det, så det vore intressant att veta var just du drar gränsen. Jag inser att frågan i sig kan vara integritetskränkande, men då kan du ju helt enkelt låta bli att svara.

  För övrigt kan jag ge dig några kvalificerade gissningar om hur forskningsresultaten kommer att användas (i bokstavsordning): (1) Evenemang av den större sorten, t.ex OS 2012 (2) Perimeterskydd runt camper vid fredsbevarande insatser (3) Smarta hem (4) Trafiksäkerhet (5) Äldre- och hälsovård.

 4. Rätt gissat. Jag avstår från att svara av det skäl du angav. Och något ska väl ni på FOI ta reda på själva 🙂

  Jag kan förresten se framför mig hur de nya systemen kommer att marknadsföras: ”Skaffa det senaste inom övervakning – nu med integritetsskydd!” Tack för kaffet.

 5. Erik, Nixon, Hans J, ev. andra läsare,

  För att anknyta till mitt förra svar till Lars B: Som ni torde veta används ju kameraövervakning till en hel massa annat än säkerhet (security), t.ex säkerhet (safety) och service. Ofta kombinerat, förstås. I vissa fall tycker jag det är helt harmlöst (vilket inte betyder att ni tycker det iofs), t.ex kameror för vinterväghållning, men jag kan på rak arm räkna upp en del exempel som är mer tveksamma (och jag gör det nedan). Är sådana här saker är bra/ok/förkastliga?

  För att undvika eventuella paranoiautslag, det här har väldigt lite med mitt jobb att göra.

  (a) En transportanordning jag besökte ville sätta upp en kamera ovanför en ingång som det vanligen är kö till. Kameran skulle mäta köns längd, och en display ovanför ingången skulle visa ungefärliga antalet minuters kö som service till de köande.

  (b) Är det ok om personalledningen också får se siffran, så att de kan sätta in mer personal när kön blir lång? Är det ok om säkerhetspersonalen får se siffran?

  (c) Man kan köpa kameror med inbyggda program som räknar förbipasserande. De sitter typiskt ovanför ingången till köpcentran, och levererar ingen bild utan bara en siffra som används för shoppingrelaterad statistik. Lars B har redan tydliggjort att folk känner obehag av sådant. Är det även övrigas åsikt?

  (d) Ibland kör man över sladdar på vägen som är till för att räkna antalet passerande bilar. OK om funktionen utförs av en kamera? Är vägtullarna med nummerplåtsavläsning OK?

  (e) I en typisk tunnelbana är den vanligaste skadeorsaken fall i (rull)trappa. Är det ok att ha en kamera vid trappan så att man (för något värde på ”man”) ser om det ligger någon stackare med brutet lårben där?

  (f) Samma som e, men kameran detekterar automatiskt fallande/liggande personer i stället för att visa en bild.

  (g) Sensorer (t.ex kameror) introduceras i äldrevården för att detektera när någon ramlat ur sängen. Poängen är att de gamla ska slippa blir störda av att någon tittar till dem flera gånger varje natt. Nackdelarna kan ni lista ut själva.

 6. Till att börja med så kan man fråga sig varför så mycket i ”security”-branchen måste uttalas med bredast möjliga käft, halvt upptagen av chewinggum och där ”experten” har en Coke i näven medan han talar. Handlar allt om att ha ”secure safety” och ”service” i ”perimetern” utanför ”campen”. Blir man ihjälskjuten om man säger emot?

  Som svar på dina olika exempel så vill jag gärna framföra:

  (a) Denna funktion finns även på många banker där man på kölappen kan se ungefärlig kötid.
  Behövdes verkligen en _kamera_ för detta?
  Skulle kameran ha sådan fin upplösning så att man kunde ”räkna stubben i käften på varenda jävel” som en glad representant på säkerhetsmässan i Älvsjö förra året glatt upplyste mig om att deras utrustning klarade?
  Annars skulle väl ett par lysdioder eller en matta med kontaktdon i klara det hela lika bra?

  (b) Det handlar nog ännu mer om att man vill MINSKA personalen när kön inte är så lång.
  Varför skulle säkerhetspersonal behöva se siffran?

  (c) Varför behövs _kameror_ för allt? En ljusstråle med fotocell har fungerat i decennier? Folk känner obehag av att ha en kameralins rätt upp i näsborren snudd på överallt därför att man ju aldrig kan veta vem som tittar på bilden eller om den lagras eller varför man blir filmad. Det är även min åsikt!

  (d) Frågan borde ju börja med att presentera vad informationen behövs till. Igen frågar man sig varför en _kamera_ skulle behövas. I sladdfallet är man antagligen fortfarande anonym vilket man ju knappast är när nummerplåtar eller RFID-chip i pass eller snart inopererade chip ska läsas av.

  (e) Visst låter det omtänksamt. Men handen på hjärtat: Varför behövs ”trettioelva” kameror i olika vinklar med åtminstone en riktad framifrån rätt upp i näsborren. Min tunnelbanestation, en vansinnigt liten en, har 12 övervakningskameror bara på perrongen och en ytterligare 4-6 i trapphuset. Ska räkna exakt imorgon. Axis aktieägare blir ju miljonärer på bara denna station. Inte undra på att biljettpriserna går upp. Undrar vad svaret blir om man vill provtitta på displayerna till dessa kameror. Jag skulle inte bli förvånad om någon ”Security” bad en dra åt helvete därför att det inte angick en. Kanske skulle man bli nekad av integritetsskäl och ”för min egen säkerhets” skull?

  (f) Om nu avsikten med (e) verkligen var att detektera fallande personer varför då alls använda någonting annat än (f) och igen! varför _kameror_ i varenda fall? (börjar bli tjatigt)

  (g) Gamla ”ska slippa bli störda”. Man nästa gråter av förståelse för dessa ruttna guldgrävare i äldre-”branchen”. Så man vill veta NÄR? de gamla ramlat ur sängen? Ok, men då fungerar säkert en vanlig matta med sensor nedanför sängen. Kan du hitta på en sensor som larmar om maskar i liggsåren när ingen vänt den gamle på 3-4 dar så kom tillbaka.

  Jag har kanske varit en smula raljant men det är faktiskt precis så det känns! Det kommer rakt ur hjärtat! Man undrar om inte personer i övervakningsbranchen i sin ungdom smög in dolda mikrofoner i föräldrarnas sovrum. Man undrar om de satt och kikade in i tjejernas omklädningsrum utanför gymnastiksalen. Det finns en tendens att införa övervakning i alltför många situationer enligt min mening och bortförklaringarna och rationaliseringarna blir bara mer och mer påhittiga och fiffiga. Trådlös sändare ifall babyn skriker – Jojo! Nattkamera till kattluckan… Kolla garageuppfarten med IR-utrustning…

  Och sedan all denna texasdialekt…

 7. @Hans J:
  Anledningen till användningen av engelska ord: På svenska heter både security och safety säkerhet. Jag använde de engelska orden för att det var enklast att markera skillnanden på det viset. Perimeter är väl ett lika svenskt som engelskt ord, dvs ovanligt i båda språken men det som används. På svenska pratar man även om ”skalskydd”, men jag trodde att det skulle vara mindre begripligt. Ordet camp är jag själv lite förundrad över. Jag har aldrig hört någon militär använda något annat ord för det. Basläger?

  Men jag måste ändå erkänna visst medhåll 🙂

  Försök också förstå att jag inte propagerar för de här olika sakerna. Det är observationer ur verkligheten, och mycket är utanför min bransch och expertis.

  (a) Varför kamera? En kamera var enklaste och billigaste lösningen. Exempelvis kontaktdon i golvet skulle varit ohyggligt mycket dyrare.

  (c) Fel. Fotoceller fungerar inte alls, eftersom det handlar om breda ingångar där mängder av människor går in och ut. Alternativet i verkligheten är en människa som står där och räknar (Har du aldrig sett folk med räknare i handen?). En kamera är väldigt mycket billigare än en människa.

  (d) Förlåt, jag trodde det var självklart vad informationen används till. I räknarfallet används det till att mäta trafikflöden, i vägtullsfallet används det för att ta betalt. Jag trodde inte det fanns en människa i Sverige som inte hört talats om vägtullarna i Stockholm, t.ex.

  (e) Varför så många? Jag har iofs inte sett din tunnelbanestation, men jag tror du kan lista ut det själv, egentligen.

  (f) Igen, därför att kameror är billiga! (börjar bli tjatigt 🙂 )

  (g) Jaja, raljera går ju, men sådan är verkligheten. Åtminstone var det någon i äldrevården som påstod det – någon i personalen klev in i sovrummet flera gånger varje natt för att kolla så att den sovande inte ramlat ur sängen och inte kunde ta sig upp. Själv tycker jag inte det är svårare än att den som ligger och sover får välja, men jag är inte insatt i äldrevården. Jag blir väl om 30 år, vare sig jag vill eller inte.

  Svaret på nästan alla dina frågor är alltså: Kameror är billiga sensorer. De blir ännu billigare. När någon som driver en ekonomisk verksamhet vill ha ett resultat och kan välja mellan trycksensorer, personal, eller kameror, och de kan få kameran för en hundradel av vad de andra sakerna kostar så kan du gissa vad de väljer. När jag var liten och pantade flaskor var det en människa som räknade flaskorna, nu är det en kamera. Osv.

  Sedan så är många ekonomiska verksamheter känsliga för vad kunderna vill ha, så tycker folk illa om kameror så att kameran medför färre kunder, och kameran alltså inte är lönsam, ja då väljer man en annan lösning. Vinstoptimering är liksom det de kan, de företag som överlever.

  Egentligen visste du redan det mesta av det här, men var lite ivrig att raljera, eller hur? 😉

 8. Hmm, då kanske man skulle ge sig in ”säkerhetsbranschen”.
  Verkar vara en bransch som har framtiden för sig. :-/

  Allvarligt talat så har man som tekniker/forskare, som Ahlberg, också ett moraliskt ansvar för det man utvecklar/forskar fram.

  Det kan vara du själv, dina barn och anhöriga som en vacker dag får bita i gräset.

 9. Dennis Nilsson:
  ”…har framtiden för sig…”

  Jo, men den är också rätt välfylld eftersom många har insett det.

  ”…moraliskt ansvar…”

  Se inlägget från den 22 Sep 2009 kl. 19:08, första stycket.

  ”…du själv, dina barn…”

  Jag blir ärligt talat lite nedstämd av att du tror att du behöver upplysa mig om det. Är verkligen utgångspunkten att eftersom jag är forskare så måste jag vara stockdum, inte bry mig om mina barn, eller inte se några konsekvenser av forskningen?

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.