Att kompromissa…

Kompromisser är knepiga saker. Låt mig få spetsa till det rejält nu. Låt säga att jag har en inre diskussion med mig själv angåend huruvida jag ska begå självmord eller ej. Innebär då kompromissen att jag borde färdas genom livet halvdöd?

Vad jag vill säga är att kompromisser inte alltid är den bästa metoden om man siktar på framgång. (För halvdöd kan ju knappast räknas som något lyckokast…).

På samma vis är det med övervakning och svensk politik. Inget parti (mig veterligen) har i sitt program att medborgarna ska övervakas och att handel med information uppsnappad via massövervakning ska ske. ÄNDÅ…. Ändå landar kompromissen i att just detta ska ske.

För att återgå till mitt vässade resonemang så kan det sannolikt liknas vid att jag har den interna diskussionen med mig själv, och sen börjar jag ta in synpunkter från begravningsentreprenören. Han/hon vill ju såklart sälja både kista, blomsterarrangemang och annat. Alltså blev det plötsligt tre parter i diskussionen. Innebär detta nu att jag begravs i en ekkista med 25% liv kvar i kroppen?

Det jag vill säga är att man absolut kan tvingas kompromissa om vissa saker, men man får vara varsam i den diskussionen. Man vill ju inte sälja ut sig själv, eller hur?

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , ,

3 Replies to “Att kompromissa…”

 1. Du är något på spåren här och det ständiga kompromissandet i jakten på makten är garanterat grunden till mycket av det som idag bryter ner hela den politiska sfären till att helt sakna värdegrunder.

  Vad gäller det sluttande planet rörande allehanda avlyssning, censur, ökad slutenhet från maktens sida, etc, så stämmer det garanterat att inget parti har dessa strävanden i sina partiprogram, men vilka är det då som driver på i den här riktningen? Hur kan en kompromiss leda åt det destruktiva hållet om inte någon egentligen strävar ditåt? Det finns intressenter i politiken idag som inte borde ha det inflytande de har, främst då ekonomsikt starka intressenter. Där tror jag att vi har det största problemet, samt att den enskilde medborgaren i gemen har fostrats till att inte förstå, bry sig eller kunna ha någon inverkan på samhället, därav att så många destruktiva beslut kan fattas utan att det blir följdverkningar för politikerna.

 2. Hej Erik, fin blogg! Önskar ibland att jag själv orkade motivera mig att göra en lika fin.

  Begravningsentreprenören klarar sig nog ändå. Det är ju inte så att vi slipper undan i slutändan även om vi vill. Det borde väl nästan vara en av de ”säkraste” brancherna… oavsett om tiderna är bra eller dåliga så slipper vi ju inte undan slutet… Men antagligen inte så muntert.

  För att demokrati ska fungera bra är folk för lätta att charma med dels illusioner om prestige och glamour och för lätta att passivisera med underhållning. Många är de val, voteringar i riksdag och EU som varit precis i samband med att ett världskänt datorspel släppts, mitt i OS, VM eller annat liknande stort underhållningsevenemang.

  Jag är rädd att folk i allmänhet inte orkar bry sig och engagera sig så mycket som krävs för att demokrati ska fungera.

  Det är dock jäkligt lätt att tappa motivationen att lägga ner sig och engagera sig i arbete och politik om man inte får vara i fred ens på sin fritid, vilket NSA och FRA ser till att vi inte kan vara.

  Varför lägga ner sig i arbete om ens arbete kan stjälas av NSA och säljas till random amerikanskt storbolag? Varför engagera sig i politiken om NSA avslöjats att kartlägga politiska ”dissidenter”s porrsurfning och sen snackar skit bakom ryggen på dem tills ingen vill ha med dem att göra?

  Ska man vara lite krass så kommer säkert denna övervakning leda till enorma ökningar i behovet av psykologer och beteendevetare. Det är ju bra, kan vi hitta på lite nya arbetstillfällen så kan vi sänka arbetslöshetssiffrorna så kan politikerna dunka varandra i ryggen ”ååå va duktiga vi var som sänkte arbetslösheten!” 😉 Som att skapa nya problem bara för att ha problem att lösa…

 3. Max Weber har skrivit om det här i början av 1900-talet i Politics as a vocation (~1919).

  Den essän, och annat Weber har skrivit, har haft stort inflytande på hur jag upplever mig själv och mitt maktutövande.

  Jag tror problemet är att många politiker i riksdagen, t ex, inte förstår att de utövar makt över andra. Vi bygger också delvis våra demokratiska och administrativa system på ett sådant sätt att de som fattar besluten inte behöver konfronteras med så ofta att det finns människor som drabbas av besluten.

Kommenteringsmöjligheten är avstängd.