Ironi på högsta nivå, eller?

Den 28/1 1981 antogs i Strasbourg ”Convention for the Protection of Individuals with regard to Automatic Processing of Personal Data”. Läs för all del noga igenom detta dokument. För ungefär tre år sedan proklamerades att just detta datum skulle vara ”International privacy day”. Med tanke på utvecklingen de senaste åren i just dessa frågor så måste det ju handla enbart om ironi, eller hur? Det märkligaste av allt är att det inte handlar om någon ideell eller frihetlig rörelse som utlyste ”International privacy day”, utan det är påhittat av självaste EU.

Hmmmm, låt mig se nu om jag fattat detta rätt…. Nej, jag ser faktiskt inte riktigt logiken i det hela. Jo, förresten, nu fattar jag. Det är lite grann som språket newspeak som infördes i George Orwells 1984. Det nya språket som man inte kunde använda överhuvudtaget för att uttrycka subversiva tankar. En parallell kan kanske dras till den färska Polismetodutredningen som ger polisen ytterligare möjligheter till integritetsintrång och det faktum att man presenterar detta som nödvändigt för att förstärka rättssäkerheten och den personliga integriteten. Finns det någon ledamot av Riksdagen eller någon regeringsföreträdare som kan förklara detta för lilla mig på ett sätt som gör att logiken blir solklar?

Ett smakprov på olika program och tjänster (utan garanti för vare sig funktion eller annat) som kan bidra till anonymitet o.s.v. finns här.

[tags]eu, ipred, integritet, acta, fra, fra-lagen, musik, politik, regeringen, riksdagen, samhälle, upphovsrätt, international privacy day[/tags]

Kan de folkvalda titta hitåt ett ögonblick

Inom EU pågår ett arbete initierat av de s.k. ”musikskaparna” som går ut på att förlänga upphovsrätten på bl.a. musik. Detta är uteslutande ett otyg vars syfte är att fylla helt fel bankkonton. Jag vill be våra svenska riksdagsledamöter och ministrar (samt departementens personal) att lägga några få minuter på att se nedanstående film. Den visar i hur otroligt låg grad en förlängning av upphovsrätten gagnar artisterna och kulturarbetarna.

[tags]eu, ipred, musik, politik, regeringen, riksdagen, samhälle, upphovsrätt[/tags]

Rödgröna grupper

Jag noterar just att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gemensamt har tillsatt ett antal grupper som ska utforma deras gemensamma regeringsplattform. Partierna ska förvisso gå till val på sina egna valmanifest.

Det som slår mig när jag går igenom de olika grupperna är vad de ska avhandla: ”jobb och ekonomi”, ”klimat och miljö”, ”välfärd och rättvisa”, ”storstadens utmaningar” samt ”en rättvis och hållbar värld”. Med tanke på att såväl Vänsterpartiet som Miljöpartiet har önskat visa sig som förespråkare av rätten till personlig integritet så kan man ju undra i vilken grupp dessa ämnen ska avhandlas. Eller är det möjligen så att man inte kommer att ha en gemensam plattform för just de frågorna, eller kommer de frågorna att hanteras av storebror i gruppen och kommer Vänsterpartiet samt Miljöpartiet att helt sonika förväntas jobba för om masten på den skutan som styrs av Socialdemokraterna? Om det är på så vis så kan vi bara konstatera att möjligheterna för Piratpartiet att driva sina frågor blir ytterst marginella. Det blir då tämligen svårt att få med sig annat än vänsterpartister och enstaka ledamöter från andra partier. Detta sagt med reservation för hur Centerpartiet kommer att agera efter sommarens stämma.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Länk till intressant.se