Musik- och filmbranschen lever i skymningszonen

Det är så mycket spektakel kring upphovsrättsliga frågor, The Pirate Bay och allt annat som berör liknande frågor så att man kan bli fullständigt matt. Företrädare för upphovsrättsindustrin studsar runt i media på ett sätt som mest av allt påminner om agerandet från överspelande byidioter från förr i tiden.

Studsandet yttrar sig i påståenden, slutsatser och yttranden som är helt makalösa. Frågan är om man inte tar varenda liten ynklig tes helt okritiskt som en absolut sanning och sedan lägger man all kraft bakom för att blåsa upp den ena bluffballongen efter den andra. Det man egentligen snarast borde göra vore att stilla sig och analysera det hela. Spektaklet är i sig ganska bra, eftersom man ju nu bit för bit avslöjar sig själva för omvärlden.

Vi har sett hur domaren i The Pirate Bay-målet i allt väsentligt kan bedömas som jävig. Någon annan bedömning kan inte vara aktuell. Eftersom man så ofta talar om fildelning som en ungdomsfråga så måste man ju även ställa sig frågan hur ungdomar isåfall ska få någon form av känsla för rättssamhället när en domare/rådman på detta sätt är jävig. Detta skulle kunna vara inledningen till ett krig mellan ungdomsgenerationen och rättsväsendet. Här måste lagstiftaren tänka om och agera mycket snabbt, och nu handlar det inte om att stifta ännu fler vansinniga lagar till gagn enbart för en döende industri.

Vi har sett hur man från upphovsrättsindustrin redan talar om att både det ena och det andra är brottsligt, trots att domen i fallet med TPB ännu inte har vunnit laga kraft. Vi har sett hur advokaten Peter Danowski (ombud i det första IPRED-fallet) har gett sig ut på så tunn is i sitt agerande som advokat så att en anmälan har inlämnats mot honom för brott mot god advokatsed, samt att han i media har anklagat internetoperatörer som inte lagrar uppgifter om ipnummer för att bryta mot lagen och vara illojala. Det senare, trots att Lagen om elektronisk kommunikation faktiskt föreskriver att operatörerna inte FÅR lagra dessa uppgifter.

Käckast av allt när det gäller enögdhet är nog Antipiratbyråns Henrik Pontén som i SvD med hög stämma nästan utropar upphovsrättsindustrin till segrare. Enligt Pontén så har nämligen fildelningen minskat stadigt och de lagliga tjänsterna har tydligen ökat lika stadigt. Fint att man kan utläsa en sådan sak efter mindre än en månad, eller hur. En annan sak som inte framkommer är vad Pontén grundar sina påståenden på. Om det nu däremot är så att det Pontén säger är sant så kan vi sannolikt anta att upphovsrättsindustrin och dess företrädare nu är nöjda. Är det någon som tror att det kommer att hålla i sig? Inte undertecknad i alla fall.

I SvD kan vi läsa:

– Alla led, Scenen, förmedlarna och fildelarna, har blivit försiktigare, säger Pontén.

Här har troligen hr Pontén rätt. Ju mer man jagar desto bättre kommer alla bli på att gömma sig. När sedan bättre tekniker tas fram för att göra det allt svårare att spåra vem som har gjort vad på internet så kommer dessa tekniker givetvis att landa även i knät på t.ex. pedofiler. Detta i sin tur innebär att dessa också kommer att bli allt svårare för myndigheterna att spåra. Man kan lugnt säga att upphovsrättsindustrin i denna aspekt gynnar pedofiler, även om det är att spetsa till saken en smula. Logiken i resonemanget finns dock där.

Upphovsrättsindustrin har under hela 1900-talet varit den mest bakåtsträvande industrin av alla, och de har mycket, mycket sällan lyckats vinna någon central seger. När man sedan har förlorat så har man tvingats ta till sig ny teknik, och sedan har man skapat sig en affär av det hela. På stenkakornas tid så ville man förbjuda dessa, eftersom dessa skulle leda till at ingen ville se konserter längre. Idag slåss man istället för att få fortsätta sälja stenkakornas efterträdare, cd-skivorna. Med videons intåg togs i sedvanlig ordning en ny strid MOT tekniken. Man försökte i sig på att förbjuda först videon som koncept och sedan gav man sig på de bästa videoteknikerna. Man lyckades nästan med detta upptåg, men till slut gick hut hem. Som ett resultat av detta tog man till sig tekniken och omvandlade videoförsäljningen till en gigantisk intäkt.

Så har det pågått löpande under alla år, och den gemensamma nämnaren har hela tiden varit teknikfientlighet. Tyvärr så har man idag lyckats bearbeta lagstiftarna på ett sätt så att dessa nu nästan tror att upphovsrättsindustrins sanningar är absoluta. På köpet ryker den personliga integriteten, rättssäkerheten och en trave andra mindre detaljer. Det är i hogsta grad dags för våra politiska företrädare att sluta upp med att monotont mässa upphovsrättsindustrins mantran. Det blir inte mer sant bara för att det upprepas nog många gånger, och det blir inte heller mer sant för att det stiftas lagar som inleder ett krig mot medborgarna.

Från bandet Bob Hund, som torde vara tämligen välbekanta för de allra flesta får vi se en sällsynt klarsynthet som också visar på hur äkta kreatörer borde reagera. Bob Hund är inte riktigt min typ av musik, men jag får nästan lust att köpa något som de tjänar pengar på bara p.g.a. att de så sympatiskt beskriver sin inställning till det hela när de får frågan ”Så jag antar att ni inte är fildelningsmotståndare?:

– Nej, men det är en komplicerad fråga. Att dela med sig är alltid bra. Fildelning är ett faktum, hur som helst, och det är upp till artisten att hitta lösningar på inkomstproblemet, tycker jag. Det är verkligen inget enkelt problem, fast jag är övertygad om att vi som artister och musiker mår bättre av att musiken sprids på internet än att folk måste stå och rota i någon obskyr skivback för att hitta en speciell musikers låtar.

Hos Michael Gajditza så hittar jag följande gamla godsak som jag helt hade missat sen tidigare. Den är bara så otroligt symptomatisk för hur dessa branscher fungerar, har fungerat och (sannolikt) kommer att fungera. Märkligt nog så är detta inslag inte något aprilskämt.

Vi behöver få se hur de etablerade partierna till slut inser bedrägeriet och sätter ner foten och stoppar alla dessa attacker på den personliga integriteten samt backar i sådant som frågan om förlängd upphovsrätt. Detta har nämligen inte ett smack med kreatörer (låtskrivare, kompositörer, målare, författare, filmmakare o.s.v.) att göra. Det handlar enbart om en industri som vid det här laget har getts alldeles för mycket juridiskt utrymme. Ska vi dra en parallell mellan bilbranschen och upphovsrättsindustrin så kanske det vore på sin plats att utrusta t.ex. SAAB med en laglig möjlighet att kontrollera alla bilar för fortkörning samt att de även ska kunna välja att enbart bötfälla de som kör för fort i andra bilar än de av märket SAAB. Då har vi både någon form av civilrättslig polis på plats, och detta skapar såklart en tydligt argument för att köpa just en SAAB.

[tags]upphovsrätt, fildelning, antipiratbyrån, politik, lagstiftning, samhälle, integritet, rättssäkerhet, the pirate bay[/tags]

Tack Lena!

Idag bloggar Centerpartiets MEP Lena Ek om bl.a. telekom-paketet under rubriken ”Jag stödjer och främjar 138:an”. Det är ett klart och tydligt besked som jag välkomnar. Lena skriver även att hon hoppas få med ALDE-gruppen i parlamentet på samma tåg, och förhoppningsvis så kan det bli ännu fler som hoppar på samma tåg.

Lena pekar även på frågor som finns med i Centerpartiets europeiska integritetspaket. Jag skulle önska att vi nationellt kunde verka och stå lika raka i ryggen som Lena Ek ser ut att göra. Min förhoppning är att vår kommande partistämma ska ge en klar signal om detta. Det behövs.

[tags]telekom-paketet, integritet, upphovsrätt, internet, frihet, demokrati, samhälle, politik, centerpartiet, lena ek[/tags]

När är en seger en seger?

Redan nu ser vi hur upphovsrättsindustrin och vissa artister hoppar rakt in i sin egen imaginära framtid. Detta helt utan att ens reflektera över att vi alla lever i nuet. Det är beklämmande. Låt oss först av allt konstatera att domen i tingsrätten mot de fyra åtalade i The Pirate Bay-fallet inte på något vis innebär någon påtaglig, omedelbar konsekvens. Dom i tingsrätt vinner laga kraft efter tre veckor från domsdatum. Det är dessutom redan offentliggjort att domen kommer att överklagas. Huruvida domen anses ha vunnit laga kraft efter tre veckor om överklagan till högre instans är inlämnad då ska jag låta vara osagt. Här kanske någon juridiskt kunnig person kan berätta hur det är med den saken.

Företrädare för upphovsrättsindustrin har nu inte vilat på hanen, utan de utropar sig som totalsegrare och kräver nu in sin ”rättmätiga” belöning.

Björn Ulvaeus väljer att kalla de fyra dömda för ”simpla tjuvar”, vilket är intressant på mer än ett sätt. Är den som dömts för medhjälp likställd med den som har begått själva brottet? Detta givetvis under förutsättning att vi antar att termen ”tjuv” är korrekt i sammanhanget. Definitionen på tjuv får gärna hr Ulvaeus försöka definiera. Om jag lyssnar på hans musik via min dator är jag alltså att betrakta som tjuv…. eller? Är det ok att kalla någon dömd för ”tjuv” innan domen vunnit laga kraft, och vad händer om domen överklagas samt den dömde frias? Gränsar inte detta till ärekränkning?

På 1500-talet fick ärekränkare slå sig själva på munnen, gå baklänges ut ur rättssalen, be om ursäkt på torget och ropa förlåt utanför den kränktes hus. Kanske är det lämpligt att tillämpa detta nu, eftersom det troligen är lika otidsenligt som bl.a. den nuvarande upphovsrättslagstiftningen.

IFPI anser att segern är så total så att de nu kräver att The Pirate Bay ska censureras/stängas av från internet av internetoperatörerna. Telia Sonera-juristen Patrik Hiselius konstaterar att någon avstängning inte är aktuell, dels för att domen ännu inte vunnit laga kraft och dels för att domen är en dom mot The Pirate Bay och ingenting annat. Advokaten Monique Wadsted (som själv har begått våld på upphovsrätten på sin hemsida) anser att de svenska internetoperatörerna borde ta sitt ansvar och fundera över vad de tjänar pengar på. Samma sak borde då även gälla datortillverkare, tillverkare av mp3-spelare, mobiltelefoner och allehanda andra möjliga påhitt. Kanske borde även Microsoft se till att stoppa sin mediaspelare, eftersom man ju kan använda den för att lyssna på olagligt nedladdad musik.

Ludvig Werner, styrelseordförande i Ifpi, visar tydligt att han ännu inte har förstått vad en torrent-tracker är när han säger: ”Det är klart att nu finns det bevis från domstol på att den här sajten sprider olagligt kopierade filer”. Hur många gånger man än upprepar detta mantra så innehåller en torrent-tracker inget upphovsrättsligt skyddat material. Det är en sökmotor, vare sig mer eller mindre. Trackern länkar till det skyddade materialet, inget annat.

Åter till artist-utlåtanden med anledning av domen. Artisten Lasse Lindh lyckas med en rejäl vurpa i sitt resonemang.

Det är jättefå som köper skivor längre och jag förstår det eftersom den tekniken är på väg ut, men då får man ta den nya tekniken och betala för den. Gör man ett jobb ska man ha betalt. Så enkelt är det.

Detta är ju kanon egentligen. Om jag nu går och köper en gitarr samt kallar mig för artist så blir gitarrspelandet mitt jobb. Då ska baske mig jag också ha betalt, eller hur? Det Lasse Lindh fullständigt missar är att musikindustrin ännu inte har lyckats ta fram en affärsmodell som kunderna tar till sig. Det handlar inte om att Lasse Lindh inte ska få betalt. Han får betalt när affärsmodellen finns där. Han får dessutom betalt så snart han t.ex. ger en konsert, eller hur?

El Perro Del Mar inför en nyansering i det hela som är ganska klädsam. Förutom att hon anser att det inte går att svara med ett enkelt ja eller nej i denna fråga så säger hon:

Jag tror att fildelningen om man försöker se på den på ett icke-penga-sätt bara har positiva konsekvenser. Det tror jag. Sen tror jag att snedfördelningen av pengar, som den har sett ut långt innan fildelningen uppstod, är en annan diskussion egentligen.

Detta med snedfördelningen av pengar i branschen är en indikation som många politiker bör ta till sig. Vi kan inte lagstifta genom att lyssna ensidigt på kommersiella intressen. Det finns så många andra saker att ta hänsyn till.

Trots att den nuvarande upphovsrättslagstiftningen är klart otidsenlig så tas nu på torsdag frågan om förlängning av upphovsrätten upp i EU. Detta trots att det idag finns många artister som anser att detta enbart leder till högre kostnader och inte gagnar artisten själv. Läs mer om detta på Sound Copyright. Det ÄR INTE upphovsrättsindustrin som äger (eller ska äga) internet. Ett fritt internet är en väg för medborgare att både söka information och använda sin lagstadgade rätt att uttrycka sig. Det är svårt att göra detta via t.ex. kabeltv-nätet, eller hur?

[tags]upphovsrätt, fildelning, tpb, the pirate bay, juridik, politik, samhälle, ipred[/tags]